Stejt department najavio da će proširiti preporuku “Ne putuj” za 80 odsto zemalja sveta

Foto: Pixabay
210

Američki Stejt department najavio je da će proširiti svoju preporuku “Ne putuj“ na oko 80 odsto zemalja širom sveta, kojom se građani SAD upozoravaju na veliki rizik za putovanja u inostranstvo zbog pandemije kovid-19.

Stejt department je već označio 34 od oko 200 zemalja kao “nivo 4: ne putujte“, među kojima su Čad, Kenija, Brazil, Argentina, Haiti, Mozambi, Rusija i Tanzanija.

“Novim preporukama doćiće do značajnog povećanja broja zemalja na nivou 4: „ne putujte“, na približno 80 odsto zemalja širom sveta“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenosi Rojters

Dostizanje ovog procenta podrazumevalo bi dodavanje skoro 130 zemalja na listu nepoželjnih zemlja za putovanje, a Stejt department je saopštio da taj potez ne podrazumeva ponovnu procenu trenutne zdravstvene situacije u nekim zemljama, već veće oslanjanje ministarstva na postojeće epidemiološke procene Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ranije ovog meseca, CDC je poručio da ljudi koji su u potpunosti vakcinisani protiv kovid-19 mogu bez velikog rizika da putuju unutar SAD, ali direktorka Rošel Valenski ipak je upozorila Amerikance da se od toga uzdrže zbog velikog broja slučajeva korona virusa širom zemlje, a naročito se to ne preporučuje nevakcinisanim osobama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More