Švedski lekar: Svaki dan bacamo stotine doza AstraZeneke, ljudi ne žele da se VAKCINIŠU! (FOTO)

Dok ŠVEDSKA baca vakcine ASTRAZENEKE, Danska želi da ih isporuči SIROMAŠNIM ZEMLJAMA!

Foto: Tanjug (AP Photo/Peter Dejong)
57

Stotine doza AstraZenekine vakcine protiv covida-19 baca se svaki dan u Stokholmu jer stanovnici ne žele da se vakcinišu tom vakcinom, rekao je švedski lekar za televiziju SVT.

Johan Stirud lekarskog udruženja švedske prestonice rekao je da nema dovoljno dobrovoljaca za AstraZeneku, pa vakcine moraju da se bacaju ako se ne iskoriste u roku od nekoliko sati, piše ““.

U Švedskoj je vakcinacija AstraZenekom ograničena na starije od 65, nakon što su širom sveta zabeleženi retki slučajevi zgrušavanja krvi kao nuspojava te vakcine.

Foto: Tanjug (AP Photo/Marco Ugarte)

SVT prenosi da deo pacijenata otkazuje zakazanu vakcinaciju kad saznaju da će primiti vakcinu AstraZeneke.

Stirud, kao i Evropska agencija za lekove (EMA) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), naglašava da su dobrobiti vakcine puno veće od rizika, pa je pozvao ljude da vakcinišu.

Odbijanje vakcine AstraZeneke zabeleženo je i u Hrvatskoj koja je trenutno ima u najvećem broju, preneli su hrvatski mediji.

Danska bi da vakcine AstraZeneke pošalje siromašnim zemljama

Danska razmatra opciju da vakcine AstraZeneka podeli sa siromašnijim zemljama, nakon što je obustavila upotrebu te vakcine usled zabrinutosti zbog retkih slučajeva pojave krvnih ugrušaka, izjavio je danas šef Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

„Imao sam ovaj razgovor juče sa dr. Soren Brostromom, generalnim direktorom danske zdravstvene agencije, i razumeo sam da je Ministarstvo spoljnih poslova Danske spremno da razmotri ili da već traži opcije za deljenje AstraZenekinih vakcina sa siromašnijim zemljama“, rekao je Kluge novinarima, a prenosi agencija Rojters.

Foto: Tanjug (AP Photo/Juan Karita)

Danska je ove nedelje postala prva država koja je prestala da koristi AstraZenekinu vakcinu protiv kovida-19, jer evropski zvaničnici nastavljaju da istražuju desetine izveštaja o retkoj pojavi krvnih ugrušaka, prenosi Tanjug.

SZO, koja zajedno sa Britanijom i Evropskom agencijom za lekove (EMA) nastavlja da preporučuje vakcinaciju AstraZenekom, uz obrazloženje da njeni benefiti premašuju rizike, vršila je u više navrata pritisak na zemlje da ne gomilaju vakcine koje ne koriste.

Do sada najveći deo vakcina distribuiranih širom sveta je otišao u bogatije zemlje.

Zvaničnici SZO nisu kritikovali odluku Danske da obustavi upotrebu vakcine AstraZeneka, poručujući da bi svaka nacija trebalo da ima fleksibilnost u donošenju odluka u vezi sa svojim programom vakcinacije, a na osnovu sopstvene stope vakcinacije, infekcija i hospitalizacije.

Izvor Index.hr Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More