Varheji zahvalio zbog vakcinacije: “Vrlo cenimo napore srpskih vlasti da brzo pruže pomoć partnerima na Zapadnom Balkanu”

FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr
35

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, najavio je danas da će iz EU na Zapadni Balkan, uz pomoć Austrije, počev od maja stići 651.000 vakcina ”Fajzer”, a kako je najavljeno u Briselu, Srbija bi trebalo da od maja do avgusta dobije 36.000 doza “Fajzera” iz progarama koji je finansirala EU.

Komesar za proširenje Oliver Varheji posebno se zahvalio vlastima u Srbiji što su ”prve podelile vakcine u regionu”.

”To je bilo od velikog značaja i vrlo cenimo napore srpskih vlasti da brzo pruže pomoć partnerima na Zapadnom Balkanu”, poručio je Varheji.

Na konfrenciji u Briselu, on je najavio da će EU, ovoga puta kroz isporuke vakcina protiv Kovid-19 obezbeđenih iz programa EU za raspodelu vakcina, nastaviti da pomaže prijateljima na Zapadnom Balkanu.

”Stalo nam je do partnera, stalo nam je do Zapadnog Balkana i medicinska radika”, kaže Varheji.

On objašanjava da će u naredne dve nedelje na Zapadni Balkna početi da stižu vakcine kompanije ”Fajzer” koje su prvenstveno namenjene za zaštitu zdrvstvenih radnika i najugroženjih grupa.

Komesar EU navodi da su u dogovoru sa zemljama Zapadnog Balkana i u odnosu na postojeće potrebe, dogovorene količine vakcina za svaku zemlju regiona.

”Srbija je veoma napredovala u procesu vakcinacije, zato ima manju potrebu za obezbeđivanjem vakcina za zdravstvene radnike”, rekao je Varheji.

On naglašava da je isporuka vakcina za Zapadni Balkna u potpunosti finansirana iz budžeta EU i to sa 70 miliona evra, koje je EU izdvojila za nabavku vakcina za Zapadni Balkaa još prošle godine.

Austrija potvrdila da EU planira da distribuira 651.000 doza vakcina za Zapadni Balkan, oglasio se i ministar Šalenberg

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More