CDU se odlučila za Lašeta; Vučić mu čestitao na izboru za kandidata za kancelara

Foto: Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP
31

Trka za kandidata za budućeg nemačkog kancelara koalicije CDU/CSU je završena i unioniste će na parlamentarnim izborima u septembru predvodti šef CDU Armin Lašet.

Predsedništvo CDU se u većini izjasnilo u korist Lašeta – njega je podržao 31 član, dok je devet bilo za lidera CSU Markusa Sedera.

Seder, prema nemačkim medijima, najavio je prihvatanje odluke, čime se završava neizvesnost oko kandidata unionista za budućeg kancelara.

Seder i Lašet poslednjih dana vodili su „bitku“ za prvu poziciju na izbornoj listi.

Seder je dugo važio za najizglednijeg kandidata, jer istraživanja pokazuju da je daleko popularniji od svog protivnika.

Međutim, CDU se nametnula svojom odlukom u korist Lašeta, a Seder je prihvatanjem vratio mir u redove unionista.

Vučić čestitao Lašetu na izboru za kandidata za kancelara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas lideru CDU Arminu Lašetu na izboru za kandidata za nemačkog kancelara koalicije CDU/CSU.

“Čestitam Arminu Lašetu na izboru uz najbolje želje da CDU vodi do pobede. Dobri i prijateljski odnosi sa Nemačkom za Srbiju su od izuzetnog značaja”, napisao je Vučić na srpskom na svom tviter nalogu.

 

U objavi na nemačkom, Vučić je naveo:

“Čestitke Arminu Lašetu na nominaciji za kandidata za kancelara Nemačke. Najbolje želje CDU za pobedu na izborima u septembru. Dobre i prijateljske veze sa Nemačkom su Srbiji od velikog značaja”.

Predsedništvo CDU izabralo je lidera te stranke Lašeta za kandidata za budućeg kancelara Nemačke na predstojećim parlamentarnim izborima.

Predsedništvo CDU se u većini izjasnilo u korist Lašeta – njega je podržao 31 član, dok je devet bilo za lidera CSU Markusa Sedera.

Seder je potom povukao svoju kandidaturu, te je time rešena neizvesnost oko kandidata unionista za budućeg kancelara.

Vrh CDU na internom sastanku podržao Lašetovu kandidaturu

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More