“Kažem mu sve u lice”, Merkel odgovorila na pitanje da li PUTINA smatra “ubicom”!

Ruski predsednik i nemačka kancelarka znaju se dve decenije, a evo šta je Putin rekao, hoće li mu nedostajati MERKELOVA?!

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Sohn, pool)
43

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče da je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja Alekseja Navaljnog, kao i situacijom u vezi sa vladavinom prava u Rusiji, ali da sve što ima da kaže o Vladimiru Putinu, kaže njemu u lice, za razliku od Džoa Bajdena.

Predsednik SAD Džo Bajden izazvao je diplomatski skandal sa Moskvom prošlog meseca nakon što se složio sa novinarskom karakterizacijom Vladimira Putina kao “ubice”, koji će “platiti cenu” navodnog ruskog mešanja u američke izbore, prenosi “Telegraf”.

Foto: Tanjug (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Putin je odbacio primedbe, poželevši Bajdenu “dobro zdravlje” i sugerišući da projektuje američke grehove na Rusiju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nagovestila je da se ne boji da iskritikuje svog ruskog kolegu pravo u lice.

– Što se tiče gospodina Putina, reći ću vam svojim rečima: ako govorimo o kritici, to ne krijem. Direktno mu kažem šta mislim o tome, uključujući i naše lične razgovore. Ovo je moj način da se nosim sa činjenicom u vezi neslaganja sa svime što se u Rusiji događa u oblasti ljudskih prava – rekla je Merkel, govoreći na sastanku prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber

Ona je, na pitanje da li Putina smatra “ubicom”, rekla da je svesna problema sa Navaljnim, kao i drugim zloupotrebama ljudskih prava, ali je istovremeno naglasila i važnost nastavka dijaloga sa Rusijom i odbranila je projekat Severni tok 2.

Putin i Merkel se poznaju skoro dve decenije, prvi sastanak imali su 2002. godine, svega nekoliko godina pre nego što je nemačka političarka postala kancelarka 2005. godine. U tim godinama, ruski predsednik, koji je godinama radio u bivšoj Istočnoj Nemačkoj i koji tečno govori nemački i Merkelova za koju se zna da govori ruski, uspostavili su pragmatičan, poslovni odnos, piše Sputnjik.

Krajem prošle godine, komentarišući planove Merkelove da se povuče nakon predstojećih septembarskih saveznih izbora, Putin je rekao da on i kancelarka “održavaju prilično dobre lične odnose”, kao i da odnosi između njihovih zemalja ostaju na prilično visokom nivou.

Na pitanje da li će mu nedostajati, Putin je rekao da “ona još uvek ne ide nikuda”. Merkelova je u prošlosti više puta izjavila da, kada je reč o Rusiji, ona veruje “da se kontroverzne teme mogu rešiti dijalogom”.

Izjave Angele Merkel koje je povodom situacije u Rusiji rekla juče, desila se u svetlu prošlomesečnog skandala između Moskve i Vašingtona kada je novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden Putina nazvao “ubicom” koji će biti prisiljen da plati zbog navodnog ruskog mešanja u američke izbore.
Bajdenove oštre reči podstakle su Rusiju da povuče svog ambasadora u Vašingtonu, ali je Putin odbio da sam prokomentariše reči predsednika SAD i samo mu je poželeo “dobro zdravlje”.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More