Grčka traži testiranje i dece! Ograničen broj vernika na uskršnjim bogosluženjima, BEZ PUTOVANJA i za praznike

foto: Youtube Printscreen
38

Grčka pravoslavna crkva saopštila je da će dozvoliti prisustvo vernika na uskršnjim bogosluženjima naredne nedelje, ali u ograničenom broju i u skladu sa policijskim časom koji uvela vlada.

Ova odluka je doneta uprkos izveštajima o porastu broja novozaraženih i nezapamćenom broju hospitalizovanih u grčkim bolnicama.

Dočekali da se i Grčka otvori prema Srbiji! Ovo su obavezni uslovi a karantin se ukida od ponedeljka

 

Uskršnja bogosluženja su bila otkazana prošle godine kada je u Grčkoj bilo daleko manje potvrđenih slučajeva kovida-19, prenosi AP.

Istovremeno, umereno desničarska vlada Grčke je pod pritiskom da ukine restrikcije za putovanja u vreme uskršnjih praznika, dok hiljade građana Atine krše antiepidemijske mere i održavaju žurke na otvorenom prostoru koje traju po celu noć.

Sveti Sinod Grčke pravoslavne crkve saopštio je danas da vernicima “ni po koju cenu ne sme biti uskraćeno da učestvuju u radosti uskrsnuća”.

Zabrana putovanja između regija važiće i tokom Uskrsa

Portparolka grčke vlade Aristotelija Peloni potvrdila je danas da grčka vlada planira da predloži nastavak zabrane putovanja iz regiona u region tokom uskršnjih praznika.

“Sačekaćemo preporuku Odbora. Vladin stav je da ne dozvoli putovanje iz regije u regiju. Ne smemo rizikovati prenos virusa iz područja u kojima je visok nivo zaraze u područja sa niskim nivoom zaraze”, izjavila je Peloni u intervjuu za “Skaj TV”.

Saopštenje o tome bi, kako dodaje, moglo biti objavljeno već danas po podne.

Što se tiče otvaranja restorana, kafića i barova, ona je ponovila da vlada i stručnjaci razgovaraju o ponovnom otvaranju samo ugostiteljskih objekata sa baštama i na otvorenom, prenosi grčka agencija ANA.

U sporazumu jedno, na granici drugo: I pored potvrde o vakcinisanju i PCR-a, Srbi testirani!

Testiranje i za DECU

Grčka je 19. aprila otvorila svoje granice pod dogovorenim uslovima: Uz PCR test ili potvrdu o vakcinaciji, a nova izmena tiče se dece starije od 5 godina koja u slučaju prelaska granice moraju da imaju negativan PCR test.

Svaki putnik koji dolazi u Grčku iz inostranstva mora da ima negativni PCR test iz dijagnostičke laboratorije, ne stariji od 72 sata.

Ovaj test je obavezan za sve turiste (uključujući decu stariju od 5 godina), bez obzira na epidemiološku situaciju koja prevladava u zemlji odlaska, navedeno je na sajtu Travel.gov.gr.

Ova odluka će važiti od 19.04. odnosno probnog otvaranja sezone pa sve do 14. maja, dana kada se očekuje regularan početak sezone.

Podsetimo, ulazak u Grčku je moguć uz prethodnu prijavu i prezentovanje koda koji se dobije. Ta prijava se preuzima na gorepomenutom sajtu.

Takođe, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana.

Državljani Srbije od 19. aprila mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea.
Lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza.

Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučujemo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Ana Nikolić koja godinama živi i radi tamo, kaže da što se tiče korone, na snazi su i dalje jake epidemiološke mere.

“Kafići, restorani i prodavnice i dalje ne rade. Ne postoji mogćnost kretanja između opština, osim vikendom. Tako da, u ovom probnom periodu ne vredi putovati u Grčku osim ukoliko ne želite da najveći deo vremena provodite u kući. Lokalno stanovništvo se kreće uz prethodno slanje sms-a, na par sati. Sve u svemu, ne verujemo da će u ovom periodu naši turisti posećivati Grčku”, rekla je Nikolić.

Kako je istakla za 10. maj je najavljeno popuštanje mera, pa veruje da će turisti krenuti masovnije ka grčkoj sredinom maja.

 

 

Izvor Tanjug, B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More