Amerika ponovo bukti zbog smrti Afroamerikanke, policija je ubila jer je izvadila nože (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

Foto: Twitter/printscreen
164

Policija u Kolumbusu, glavnom gradu američke države Ohajo, ubila je 16-godišnju Afroamerikanku nakon intervencije po prijavi da je nožem nasrnula na dve devojke, prenosi Rojters.

Članovi porodice identifikovali su ubijenu devojku kao Makiju Brajant, staru 16 godina.

Hejzel Brajant, žena koju je “Kolumbus Dispeč” identifikovao kao devojčicinu tetku, rekla je za taj list da je tinejdžerka živela u hraniteljskom domu i da je tragičnom događaju prethodila njena svađa sa nekim u ovoj ustanovi.

Policijski snimak pokazuje haotičnu scenu na travnjaku ispred kuće, jednu devojku kako zamahuje nožem na drugu, koja je pala na leđa, da bi zatim krenula na drugu devojku, koja se srušila na parkirana kola. Policajac je tada otvorio vatru.


Hejzel Brajant tvrdi da je njena nećaka bacila nož koji imala u ruci pre nego što ju je policajac više puta ustrelio.

Lokalni mediji su izvestili da se grupa demonstranata okupila u blizini kuće u jugoistočnom predgrađu Kolumbusa gde se dogodila pucnjava.

Gradonačelnik Kolumbusa Endrju Ginter potvrdio je pucnjavu i saopštio na Tviteru da je jedna mlada žena tragično izgubila život.

On je rekao da su policajci na telu imali kamere koje su snimile incident i zamolio za strpljenje pošto je Biro za kriminalističku istragu iz Ohaja (BCI) otvorio istragu, nakon čega će se znati više detalja o slučaju.

Bivši policajac proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda

MINEAPOLIS, 21. aprila (Tanjug) – Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin proglašen je krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u maju prošle godine.

Porota od 12 članova donela je odluku da je Šovin (45) kriv po sve tri tačke optužnice za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena, nakon što je tri nedelje razmatrala svedočenja 45 svedoka.

Šovinu, koji se branio sa slobode, posle izricanja presude ukinuta je kaucija i odveden je u zatvor.

Poroti je bilo potrebno manje od jednog dana da donese presudu, nakon suđenja koje je trajalo tri nedelje, prenosi BBC.

Odluka je morala da bude doneta jednoglasno, a članovima porote je rečeno da ne mogu da idu kući dok ne donesu odluku.

Šovin je snimljen kako kleči na vratu FLojda više od devet minuta tokom hapšenja u maju prošle godine, a taj snimak izazvao je proteste širom sveta protiv rasizma i prekomerne upotrebe policijske sile.

Tužilaštvo je, tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata, tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu, i samim tim nelegalnu silu, time što je tokom privođenja klečao na Flojdovom vratu više od devet minuta i na taj način mu uskratio dotok kiseonika, dodaje Glas Amerike.

Šovinovi advokati su, tokom nedelju dana iznošenja svojih argumenata, rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa. Šovin je dan posle Flojdove smrti otpušten.

Advokat porodice Flojda Ben Kramp ocenio je da presuda predstavlja “prekretnicu u istoriji” SAD.

“Bolno zaslužena pravda konačno je stigla”, naveo je on na Tviteru.

Više stotina ljudi, koji su se okupili ispred suda, slavili su kada je objavljena presuda.

Okupljeni su se grlili, neki su plakali, drugi skandirali ime Flojda i uzvikali “pravda”, a vozači su trubili iz svojih automobila.

Masa ljudi okupila se i na trgu kome je dato ime Džordža Flojda – kod raskrsnice gde je 46-godišnji Flojd preminuo tokom hapšenja.

Okupljeni građani su slavili, skandirali i aplaudirali na vest da je Šovin proglašen krivim po sve tri tačke optužnice.

Spontano slavlje je nastalo i na ulicama drugih, većih američkih gradova, među kojima su Vašington i Njujork.

Flojd je priveden jer je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Jedna od prolaznica je snimila Flojda kako leži na zemlji i moli policajce za milost, pre nego što je preminuo, a taj video je izazvao osude širom Amerike i sveta.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More