Vakcine motivisale na putovanja! Istraživanja pokazuju: Većina Evropljana planirala letovanje do kraja avgusta

Foto: Unsplash
32

Istraživanja pokazuju da je 56 odsto Evropljana planiralo putovanje do kraja avgusta, a 22 odsto njih je reklo da planira put u maju ili junu, rečeno je na vebinaru pod nazivom „Čisto i sigurno, privilegija, nužnost ili preporuka”.

Istaknuto je da je na povećanu motivaciju za putovanja uticao i razvoj vakcina, jer je 48 odsto ispitanika navelo da se zbog imunizacije oseća sigurnije pri planiranju putovanja u narednih pola godine.

Grčka produžila rigorozne mere ali Srbi ugovaraju uslove putovanja u zemlju Helena i druge zemlje

 

Kako je saopšteno iz Turističke organizacije Srbije (TOS), u čijim prostorijama je skup i održan, ukazano je da je bezbednost objekta i destinacije u vreme pandemije jedno od najvažnijih kriterijuma na osnovu kojih turisti sada biraju gde će na odmor.

Poslovno udruženje HORES je u saradnji sa TOS-om započelo promociju sertifikacije “čisto i sigurno”, a proceduru su do sada prošla 192 hotela i 280 restorana.

Sertifikatom se gostima garantuje da se objekat koji su izabrali pridržava utvrđenih higijenskih pravila, da se osoblje ponaša u skladu sa epidemijskim preporukama.

,,Na strah gostiju od boravka u zatvorenom prostoru možemo da odgovorimo jedino primenom mera prevencije i samo čist objekat može da obezbedi goste.” rekao je direktor HORES-a Georgi Genov.

Direktorka Turističke organizacije Marija Labović ukazala je da je garancija sigurnosti potrebna ne samo objektima, već i čitavoj destinaciji.

“Kada se budu otvorile granice i kada komunikacija bude lakša, neće biti lako vratiti turiste i zato je važno da ih motivišemo da kada se steknu uslovi odaberu baš Srbiju”, rekla je ona.

Sa dilemom kako najbolje obezbediti sigurnost objekata i destinacije u vreme pandemije, suočavaju se zaposleni u turizmu u celom svetu.

Zato je i Evropska unija opredelila 662.000 evra kojima u okviru projekta EU „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” pomaže turizam i u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Korisnici tih sredstava potvrđuju da su higijenska sredstva i oprema već raspodeljeni i da je ugostiteljima ta vrsta pomoći izuzetno korisna.

U HORES-u najavljuju da je plan da u narednim fazama sertifikacije, taj pečat dobiju i muzeji, galerije, druge ustanove koje se budu pridržavale zadatih standarda.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More