Vašington postao država, imaju samo delegata koji nema pravo glasa o zakonskim predlozima

Foto: Tanjug/ AP Photo/John Minchillo
285

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je tesnom većinom, drugi put za manje od godinu dana, glasao da prestonica Vašington postane 51. američka država.

Zakonski predlog o tom pitanju upućen je na razmatranje Senatu, gde mu se oštro protive republikanci.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, odobrio je inicijativu bez podrške republikanskih članova, sa 216 glasova ””za””, dok je 208 bilo protiv, javlja Glas Amerike (VOA).

Stanovnici Vašingtona uglavnom podržavaju demokrate.

Kao država, prestonica bi birala dva demokratska senatora, čime bi potencijalno bio izmenjen odnos snaga u Senatu, u kojem dve stranke sada imaju isti broj senatora – po 50.

Demokrate, koje se decenijama zalažu za izmenu statusa Vašingtona, nadaju se da će moći da iskoriste pobedu predsednika Džozefa Bajdena na izborima i kontrolu nad oba doma Kongresa da prime novu državu prvi put od 1959. godine – kada su se uniji pridružili Aljaska i Havaji.

Predstavnički dom je u junu prošle godine prvi put izglasao zakonski predlog da Vašington dobije status države, sa 232 glasa ””za””, dok je 180 bilo protiv.

Republikanci, koji su tada imali većinu u Senatu, odbili su da ga razmatraju.

Prestonica, ukoliko dobije status države, imala bi najmanje jednog predstavnika u donjem domu Kongresa.

Sa oko 700.000 stanovnika, ima veću populaciju od saveznih država Vajoming i Vermont, a oko polovine stanovnika su Afroamerikanci, navodi VOA.

Vašington trenutno ima samo jednog člana Kongresa – “delegata” u Predstavničkom domu koji nema pravo glasa o zakonskim predlozima.

Ako bi postao 51. američka država, Vašington bi i dalje imao tri elektorska glasa na predsedničkim izborima.

Elektorski glasovi se dodeljuju na osnovu broja stanovnika.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More