Nemačka: Dugovi dostižu rekordan iznos, pandemija smoždila ekonomiju

foto: Tanjug/John Macdougall/AP via Pool
72

Nemački parlament odobrio je danas rebalans budžeta koji će se finansirati dodatnim zaduživanjem od 60 milijardi evra, radi povećanja pomoći preduzećima i zdravstvu tokom pandemije, što će na godišnjem nivou podići dug na rekordan iznos.

Vlada kancelarke Angele Merkel, koju čine pripadnici njene konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije (SPD), imali su dvotrećinsku većinu u parlamentu, koja je neophodna za privremenu suspenziju ustavom utvrđenih ograničenja zaduživanja, izveštava Rojters.

Nemačka pokrajina u koju hrle Balkanci, može da se pohvali najboljim platama

 

S rebalansom bdžeta, neto zaduživanje zemlje u ovoj godini će iznositi nešto više od 240 milijardi evra.

Ministar finansija Olaf Šolc je u obraćanju parlamentu branio predlog vlade ponavljajući obećanje o ublažavaju ekonomskih posledica tokom trećeg talasa korona virusa izdašnom fiskalnom podrškom.

„Tako ćemo nastaviti do kraja. Jer, nakon pandemije želimo oporavak u punoj brzini“, rekao je on.

Otprilike 25,5 milijardi evra od novog duga otići će na produženje finansijski linija za likvidnost preduzeća koja su pogođena lokdaunom, a gotovo 15 milijardi evra će biti dato bolnicama i za vakcinacije. Ukupan budžet za ovu godinu porašće na oko 548 milijardi evra, a više od 40 posto će biti finansirano zaduživanjem, navodi britanska agencija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More