Italijanski arhitekta i umetnik zaljubljen u Beograd: Oduševljen sam modernističkim i brutalističkim zgradama, čuvajte svoj grad

foto: Printscreeen Youtube
49

Italijanski arhitekta i umetnik Guljelmo Boter boravi u Beogradu, gde proučava arhitekturu i obavlja istraživanje koje će za rezultat imati crteže tušem glavnog grada. Oni će biti predstavljeni na izložbi u Italijanskom institutu za kulturu u oktobru. Kako vidi Beograd i njegovu arhitekturu ispričao je u razgovoru za N1.

On u Beogradu boravi u okviru programa Belgrade art studija, uz pomoć i Italijanskog instituta za kulturu.

„Imao sam priliku da obiđem i istražim grad veoma detaljno, pešačeći i beležeći skice i fotografije grada koje će mi koristiti kasnije u radu, i za ižlozbu koja će se održati u oktobru“, rekao je.

Eli dolazi iz najsrećnije zemlje na svetu, a svoju sreću našla u BEOGRADU: Studira SRPSKI JEZIK i obožava NAŠU ZEMLJU! (FOTO)

 

„Na internetu su informacije prilično šture, a kada sam došao ovde naišao sam na moderan, lep grad, čist, bezbedan, interesantan. Grad je uređen, a ahitektura je veoma zanimljiva, mogu reći da sam se zaljubio u ovaj grad“ kazao je Boter.

On je ispričao kako je još kao dete počeo da crta rapidografom. „Otac me je podučio toj tehnici kad sam imao 5, 6 godina, osvajao sam i neka takmičenja za mlade u crtanju… jedan moj crtež, koji je nastao kada sam imao 13 godina, štampa se i kao poštanska marka. Tako sam počeo da crtam grad, to me je privlačilo, a i omogućilo mi je da putujem dosta po svetu, sada mi je to i glavna aktivnost može se reći… a specijalnost mi je crtež grada. Ali crtež je u mom radu uvek vezan za arhitekturu… putujem kako bih istražio modernu arhitekturu, koje dosta ima i u ovde Beogradu“, navodi umetnik.

Kako je kazao, videti višeslojnost arhitekture kakvu Beograd ima jako zanimljivo. „Fasciniran sam vašom socijalističkom i modernističkom arhitekturom, koja ima vrednost i za sadašnjost i koju treba da izučavamo. Proučavao sam i nove građevine u Beogradu, ali u pogledu stanovanja nisam bio oduševljen poslednjim ostvarenjima. Treba da znate da imate vredno nasleđe pedesetih i šezdesetih godina, koje može da privuče arhitekte iz čitavog sveta, jer imate arhitektonsko blago“, dodaje umetnik.

Da biste upoznali neki grad, potrebno je i da ga dosta fotografišete, skicirate, šetate svuda, ocenjuje on.

„Ovih dana dosta sam šetao, prešao sam 100 kilometara za 4 dana, svuda sam šetao, i shvatio sam da urbanističko nasleđe iz prošlosti pokazuje veliko poštovanje za pešake, teško je naći moderne gradove koji dozvoljavaju stanovnicima da prepešače čitav grad, a da ih ne ometa saobraćaj…. To je dobar primer ubranizma iz bliske prošlosti, u budućnosti bi to moglo da postane haotično. Trebalo bi da vodite računa i da ograničite potrebe kapitala prema onome što su potrebe građana koji ovde žive, pa i turistam, navodi on.

„Imate velike mogućnosti sa prostorom u Beogradu na vodi, a Novi Beograd je prelep i ima vrednost koja ostaje i za buduće generacije, to je dobar primer arhitekture i urbanizma“, kaže.

Boter je najavio da će važni spomenici Beograda biti predstavljeni na crtežima.

„Ono što mi se najviše svidelo je arhitektura pedesetih i šezdesetih, sa modernističkim i brutalističkim zgradama. One imaju izuzetno veliku vrednost, i nadam se da će se poštovati u budućnosti. Izdvajam i primer zgrade Generalštaba, to je izuzetno interesantno delo, nadam se da će biti obnovljeno i vraćeno u originalno stanje jer je to važan primer arhitekture. Video sam i u modernim zgradama veliku posvećenost, što znači da imate dobrih arhitekata. Čuvajte svoj grad“, poručio je.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More