Prema potražnji i roba! Kriminalcima “posao” cveta i u toku pandemije, ova roba se našla na njihovim spiskovima

Foto: Tanjug/ Frank Gunn/The Canadian Press via AP
39

Lažni negativni PCR testovi, falsifikovane potvrde o vakcinaciji, vakcine protiv kovida 19 neki su od „proizvoda“ koji su se zahvaljujući pandemiji korona virusa pojavili na crnom tržišu, zbog čega međunardone organizacije upozoravaju i građane i nadležne da treba da budu posebno oprezni.

Dok je na početku pandemije postojala opasnost da će zbog velike potražnje pojaviti medicinska sredstva lošijeg kvaliteta, kako je vreme odmicalo na površinu su isplivale nove vrste robe, kao što su lažne potvrde o negativnim PCR testovima, neophodne za prelazak većine granica, a u poslednje vreme i falsifikovane potvrde o vakcinaciji.

– Potencijalno svuda gde je potreba za nekom robom veća od ponude nađe se način da se „izbalansira“, kaže Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. On dodaje da je UNODC uočila sredinom prošle godine da je zbog velike potrebe za zaštitnom opremom prodavana oprema koja je manjeg kvaliteta od propisanih standarda.

– To je bilo u početku dok proizvodnja nije uhvatila u korak sa potražnjom, navodi Elek.

Za razliku od medicinske opreme, potražnja za lažnim PCR testovima ipak nije opala. Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je pre deset dana da je uhapšena šestočlana grupa koja se između ostalog sumnjiči da je prodavala lažne rezultate testiranja na korona virus. Prema nezvaničnim informacijama, pomenuta grupa prodavala je PCR testove po ceni od 30 do 50 evra građanima koji žele da putuju. „Klijente“ su nalazili po „preporuci“ a na ovaj način prodato je desetine lažnih testova.

Andrej Petrovski iz Share fondacije kaže da je teško „lažirati“ potvrdu o PCR testu, pošto ona sadrži QR kod sa podacima osobe koja se testira.

– Na početku potvrde o PCR testovima su imale QR kod koji nije sadržao nikakve lične podatke. Potom su u QR kod ubačeni lični podaci, odnosno ime i prezime i datum kada je osoba testirana, što je teško falsifikovati jer bi za tako nešto bilo potrebno ubaciti podatke osobe u bazu Batuta, kaže Petrovski.

Foto: Tanjug/Thomas Frey/dpa via AP

Grupa je, kako nam je nezvanično rečeno, pravila potvrde o negativnom rezultatu testa samo sa slikom QR koda, koja prilikom kontrole ne bi mogla da bude očitana mada ostaje otvoreno pitanje koliko su službenici na granicama bili raspoloženi da detaljno proveravaju papir. Ovo nije prvi put da su nadležni reagovali zbog prodaje lažnih testova. Slična akcija desila se i sredinom prošle godine, kada je takođe uhapšeno šest osoba zbog sumnje da su lažirali rezultate PCR testova.

Istovremeno, isti problem imaju i druge države. Europol je u februaru upozorio na rast broja slučajeva prodaje lažnih PCR testova, podsećajući da su sliče prevare otkrivene prethodnih meseci u Britaniji, Francuskoj, Španiji, Holandiji.

– Organizovane kriminalne grupe ali i pojedinci prevaranti grabe prilike za zaradu kada se one pojave. Dok god ograničenje putovanja bude postojalo zbog situacije sa kovidom, vrlo je verovatno da će postojati proizvodnja i prodaja lažnih potvrda o testiranju, navodi Europol.

Lažirali i pasoše

Pored upozorenja o lažnim testovima, međunarodne organizacije sve više skreću pažnju i na crno tržište vakcina kao i lažnih potvrda o vakcinaciji. Interpol tako upozorava da će kriminalne grupe pokušati da pronađu svoje mesto u procesu vakcinacija bilo falsifikovanjem, bilo krađom odnosno nezakonitim reklamiranjem kovid vakcina.

A da u vakcine već našle svoje mesto na crnom tržištu, svedoče i primeri oglasa sa dark veba o čemu je izveštavao BBC krajem marta.

Prema pisanju BBC vakcine se na crnom internet tržištu prodaju od 500 dolara do 750 dolara za vakcine AstraZeneke, Sputnjika, Sinofarma, i Džonsona i Džonsona. Istovremeno, ponuda vakcina svakodnevno raste pa tako BBC navodi da su straživači iz kompanije za sajber-bezbednost Čekpoint primetili da se broj oglasa za vakcine koji su se pojavili od januara više nego utrostručio, skočivši na više od 1.200.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je i da je prethodno pomenuta šestočlana kriminalna grupa izrađivala lažne nalepnice za Fajzer vakcinu. Kako nam je međutim nezvanično rečeno, radilo se samo o pokušaju pravljenja ovakve nalepnice koji nije realizovan.

Pored lažnih PCR testova, šestočlana grupa sumnjiči se da je falsifikovala pasoše Srbije, zemalja Evropske unije, lične karte, vozačke dozvole, diplome, vize i pečate za pasoš. „Izradu lažnih dokumenata, kojih je bilo više od 1.000, naplaćivali su od 100 do 800 evra“, navelo je Tužilaštvo za organizovani criminal.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More