Preminuo slikar Miloš Šobajić

Foto: YOutube/printscreen
74

Slikar i vajar Miloš Sobajić preminuo je u 76. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjugu.

Šobajić je oboleo od virusa korona pocetkom aprila i bio je na bolnickom lečenju u KBC “Dragiša Mišović”.

Zdravstveno stanje umetnika se pogoršalo zbog čega je bio priključen na respirator, preneli su beogradski mediji.

Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane (bivšeg Doma sindikata) u Beogradu.

Šobajić je tom izložbom obeležio i poslednjih 20 godina rada.

Miloš Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu, diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1970, a decenijama unazad je živeo i radio u Parizu.

Bio je vanredni profesor na Luixun Akademiji u Šenjangu u Kini.

Izlagao je na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

O Milošu Šobajiću je napravljeno niz televizijskih filmova i reportaža u zemlji i inostranstvu, a bibliografski podaci o njemu sadrže više od 700 tekstova.

Šobajić je izlagao na preko 70 samostalnih izložbi, među kojima se izdvajaju izložbe u Los Anđelesu, Parizu, Čikagu, Njujorku, Veneciji, Nemačkoj, Beogradu…

Dela Miloša Šobajića nalaze se u brojnim muzejima i javnim kolekcijama, poput Fond National d Art Contemporain u Parizu, Makedonskom muzeju za savremenu umetnost u Solunu, Muzeju minijatura u Amsterdamu, Nacionalnoj Pinakoteci u Atini, muzejima u belgiji, Švajcarskoj, Egiptu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More