Određen termin Sabora SPC: Porfirije čeka ustoličenje u Peći

Hoće li svi episkopi iz inostranstva stići istog dana u SRBIJU?!

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC
266

Prolećni Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na kojem će se odlučivati o tome ko će biti izabran za mesto mitropolita u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i za novog episkopa valjevskog, izvesno će biti održan 23. maja, saznaje Nova.rs.

Kako je rečeno za portal “Nova.rs” iz Patrijaršije, uslov za održavanje Sabora u pomenutom terminu biće najpre epidemiološka situacija.

“Ukoliko brojke nastave da opadaju i episkopima van Srbije bude omogućeno da dođu na Sveti arhijerejski sabor, onda će se se on održati 23. maja. Postoji mogućnost da do bude i dan kasnije, ali tu promenu bi uslovila neka praktična pitanja, poput toga da li su svi episkopi iz inostranstva stigli istog dana u Srbiju. Ipak, pitanje svih pitanja tiče se epidemije. Ukoliko situacija bude takva da je moguće održati zasedanje, to će se i dogoditi”, navodi izvor portala “Nova.rs” iz SPC.

Kako je rečeno portalu “Nova.rs”, na redovnom Svetom arhijerejskom saboru bi trebalo da bude izabran novi mitropolit crnogorsko-primorski, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, kao i episkop valjevski.

Sagovornik Nova.rs dodaje i da je predviđeno da tokom trajanja Sabora bude uprilična i ceremonija svečanog ustoličenja patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji.

“I to će diktirati mere protiv koronavirusa. Svakako, mi se nadamo da će se to održati u Peći, jer je u pitanju jedan od najsvečanijih činova u našoj Crkvi”, poručuje naš sagovorrnik.

Patrijarh Porfirije izabran je na mesto poglavara Srpske pravoslavne crkve na Izbornom saboru koji je održan 18. februara.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More