Merkel poziva Nemce da poštuju stroge mere: “Učinimo sada ponovo ono što je neophodno…

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Sohn
84

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas građane da se za vikend pridržavaju strogih mera protiv kovid-19 koje su na snazi u područjima s visokom stopom zaraze.

“Učinimo sada ponovo ono što je neophodno i zajedno pokažimo jedni drugima poštovanje i odgovornost“, poručila je Merkelova, prenosi Rojters.

Ona je u svom obraćanju obećala i da će, ako se broj infekcija smanji u narednim nedeljama, uz sistematsko testiranje i vakcinaciju koja sve više napreduje, doći do kontrolisanog i održivog popuštanja ograničenja.

Pozivajući se na druge zemlje kao što su Britanija, Portugal i Irska koje su beležile nagli pad broja zaraženih za vreme strogog karantina, ona je branila nove restriktivne mere od kritičara koji smatraju da su preterane.

„Ni jedna zemlja koja je uspela da prekine treći talas pandemije i zatim ponovo ublaži restrikcije nije to uspela bez teških mera kao što su noćni policijski čas“, rekla je Merkel.

Desetine poznatih ličnosti u Nemačkoj objavilo je ove nedelje video snimke na kojima ismejavaju restrikcije i one koji se za njih zalažu. Neki od njih su umeđuvremenu ukolinili snimke i izvninili se zato što su podržali narativ ekstremne desnice o pandemiji, pa je to izgledalo kao da umanjuju patnje onih koji su izgubili svoje bližnje zbog koronavirusa.

Oba doma parlamenta odobrila su ranije ove nedelje izmene i dopune Zakona o zaštiti od infekcija kako bi se saveznoj vladi dala veća ovlašćenja za borbu protiv trećeg talasa pandemije, pošto su neke od 16 saveznih pokrajina odbile da primene oštrije mere uprkos velikom broju slučajeva kovid-19.

Novi zakon omogućava vladi da uvede policijski čas između ponoći i pet ujutru u oblastima u kojima incidencija virusa prelazi 100 slučajeva na 100.000 stanovnika tri dana zaredom. Pravila uključuju strožija ograničenja privatnih okupljanja, sportskih aktivnosti i rada prodavnica.

Škole će morati da se zatvore i vrate na onlajn časove ako tri dana zaredom incidencija virusa premaši 165 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Život u Nemačkoj pod novim merama: U prodavnicu samo uz negativan test

Prema novim pravilima, fabrike i kancelarije ostaju otvorene, a od poslodavaca se očekuje da većini zaposlenih omoguće rad od kuće i da sprovode česte testove na korona virus za one koji ne mogu da rade na daljinu.

Kao i mnoge druge evropske zemlje, Nemačka se bori da obuzda agresivni treći talas pandemije, a napore vlade komplikuje širenje zaraznije britanske varijante virusa i relativno spor početak vakcinacije.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećao se za 23.392 tokom poslednja 24 časa i sada iznosi 3.268.645, prema današnjim podacima Instituta za zarazne bolesti “Robert Koh” (RKI).

Srbi u Nemačkoj: Zemlja je zarobljena pandemijom!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More