Zarada na POMOLU: Ilon Mask nudi 100 MILIONA DOLARA kao nagradu, a BEČLIJE već imaju rešenje!

Emisija ugljen-dioksida već utiče negativno na našu planetu, BEČLIJE osmislile rešenje, a da li za to zna ILON MASK?!

Foto: TV Wien
536

Mask je nagradu od 100 miliona dolara najavio već u januaru, a u četvrtak, na Dan planete Zemlje, objavio je uputstva za to takmičenje. Organizatori takmičenje nazivaju “najvećom takmičarskom nagradom u istoriji”, a trajaće četiri godine, do Dana planete Zemlje 2025. godine, piše Seebiz.

– Trenutno imamo samo jednu planetu, rekao je Mask, vlasnik proizvođača automobila Tesla, prenosi “Blic”.

Foto: youtube/printscreen

“Hvatanje” ugljen dioksida i njegovo pohranjivanje dobijaju sve veću pažnju istraživača u vreme dok se zbog klimatskih promena tope ledenjaci, intenziviraju tropske oluje te je sve veći broj toplotnih udara.

Države rade na smanjivanju emisije ugljen dioksida, no naučnici ističu kako će u putu prema nultoj stopi emisija do 2050. vrlo važnu ulogu imati i tehnologije uklanjanja ugljendioksida iz atmosfere.

– U obzir će se uzeti i trošak i nadogradivost. Hoće li se ukloniti dovoljno ugljen dioksida i možemo li si mi to priuštiti kao civilizacija? To su stvari koje su važne – rekao je Mask u videoporuci na kojoj stoji bos, okružen vodom i drvećem.

Projekti uklanjanja ugljen dioksida već su dobili podršku startup kompanija iz Silikonske doline, javnih zvaničnika zabrinutih zbog sporog smanjivanja emisija, ali i kompanija sa velikim emisijama koje su zainteresovane za njihovo smanjienje.

Ta tehnologija još nije komercijalno isplativa. Uklanjanje ugljen dioksida može koštati više od 300 dolara po toni, a u svetu koji godišnje proizvede 50 milijardi tona ugljen dioksida. Naučnici procenjuju da će do 2050. trebati ukloniti 10 milijardi tona ugljen dioksida, piše Rojters.

– Mislim da je to jedna od onih stvari za koje treba vremena da se pronađe pravo rešenje. A posebno za shvatiti koje je najbolje ekonomsko rešenje za uklanjanje CO2, kazao je Mask.

Maskovo takmičenje XPRIZE Carbon Removal za cilj ima pronalazak rešenja za uklanjanje hiljada tona iz atmosfere godišnje, s potencijalom nadogradnje.

Oni koji se prijave moraju imati plan za uklanjanje ugljen dioksida dug najmanje stotinu godina. Organizatori su najavili da će pregledati prijave do sredine maja.

Bečlije već imaju rešenje?! Naučnici smislili novi KATALIZATOR koji će regulisati emisiju štetnog gasa!

Naučnici sa Tehničkog univerzitetau Beču istraživali su jedinjenja koja bi se koristila kao katalizatori za smanjenje emisije ugljen-dioksida.Otkrili su da je klasa minerala perovskit koji se inače upotrebljava za solarne ćelije, anodni materijal i kao sastavni deo elektronskih uređaja veoma pogodan kao katalizator koji ugljen-dioksid pretvara u druge korisne supstance.

Najveći nedostatak svih dosadašnjih katalizatora bila je stabilnost. Nakon izvesnog vremena većina materijala izgubi svoje katalitičko dejstvo. Tim sa bečkog univerziteta je istraživao perovskit koji se sastoji od kobalta, gvožđa, kalcijuma i neodijuma. Pokazalo se da je perovskit dosta stabilniji od drugih katalizatora. Kada izgubi katalitičku aktivnost, uz pomoć kiseonika on se može vratiti u prvobitno stanje i opet upotrebiti. Njegov nedostatak je što je nešto skuplji od drugih, ali naučnici rade na zameni neodijuma u jedinjenju što bi snizilo troškove novog katalizatora.

Foto: TV Wien

Analiza bečkog naučnog tima je pokazala da je perovskit pogodan za povratnureakciju promene voda-gas odnosno pretvaranje ugljen-dioksida i vodonika u vodu i ugljen-monoksid. Ugljen-monoksid se dalje prerađuje u metanol, hemijske sirovine ili gorivo. Ova reakcija nije novina, ali se do sada nije primenjivala u industriji. Ona se sprovodi pri visokim temperaturama što dovodi do toga da katalizatori brzo postanu neupotrebljivi.

Ova tehnologija bi mogla da se iskoristi za pretvaranje ugljen-dioksida u druge supstance tamo gde se on proizvodi u velikim količinama, naime u industrijskim postrojenjima. Umesto da joj šteti ovakvo postrojenje bi bilo od koristi za klimu.

Izvor Blic Eurocomm-PR/ Kancelarija Grada Beča u Beogradu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More