Osvaja nagrade u zemlji i u INOSTRANSTVU: Dečak Luka je jedini AUTISTIČNI PIJANISTA u Srbiji! (VIDEO)

Poslušajte kako divno svira sve SVETSKE KLASIKE: Iako ima AUTIZAM , Luka u konkurenciji sa drugom decom bez smetnji osvaja nagrade u Srbiji i inostranstvu!

Foto: youtube/printscreen
242

Luka Bogavac je jedini autistični dečak u Srbiji koji osvaja nagrade širom naše zemlje, ali i izvan njenih granica. Svoj talenat trenutno razvija u Muzičkoj školi “Kosta Manojlović” u klasi profesora klavira Vojina Milanovića, uz čiju je posvećenost nedavno “poneo” visoku drugu nagradu na takmičenju “Slavenski”.

Upravo to je bio povod za ovaj intervju koji je uradio sa njim portal “Telegraf”.

Otišli smo u muzičku školu “Kosta Manojlović” u kojoj su nas dočekali profesor i učenik.

Na sredini učionice stajao je veličanstveni crni klavir, za kojim je sedeo Luka i vežbao baletski valcer. Njegov profesor pomno je pratio mladog pijanistu čiji su vešti prsti stvarali prelepu muziku.

– Profesore, ja sam vaš novi đak – bile su reči koje su pre šest godina obeležile njihov prvi susret, kada je Luka ušao u kabinet profesora Vojina.

– Luku sam počeo da podučavam u januaru 2015. godine. Tome je prethodio buran period u njegovom školovanju, pošto je njegova profesorka otišla u penziju, pa se nije znalo gde će on dospeti. Uprava škole se dosetila da sam ja klinički psiholog i tako sam ga uzeo u svoju klasu – rekao je profesor klavira i dodao – Iako je kod prethodne profesorke uspešno učio ona ga nije afirmisala. Kada se radi sa specifičnom decom prisutni su specifični razlozi.

No, čim je dospeo kod sadašnjeg profesora, odmah se istakao. Tako je već prve godine osvojio specijalnu nagradu na takmičenju Amadeus, a posle toga su se nagrade samo nizale. Luka trenutno iza sebe ima 18 nagrada od kojih 14 prvih.

Sa autizmom i disfazijom koja podrazumeva nedovoljno razumevanje reči i govora, Luka je jedinstven slučaj u Srbiji koji u konkurenciji sa drugom decom bez smetnji, osvaja visoke nagrade.

Profesor smatra da je Luka jako muzikalan i da mu sve kompozicije idu od ruke ali Luka ipak najviše voli da svira Betovena, Šopena i Skrjabina. Njegov vanserijski talenat doveo ga je i do Italije.

– On je u jakoj konkurenciji osvojio visoku treću nagradu. Tada je bio prvi razred srednje škole, a takmičio se sa svojom vršnjakinjom koja već bila na studijama u Milanu. To je velika razlika u dostignutom stepenu razvoja, a Luka je uspeo da se visoko plasira – sa ponosom kaže profesor.

Luka voli da radi sa svojim profesorom, ali ga ipak nekada nadjača strah.

– Ponekada mi neke stvari ne idu, pa kada treba da sviram ja se plašim i stalno vežbam kao da sam prvi put uzeo da radim – kaže Luka.

U ovom trenutku misli da ipak neće moći da ide na Muzičku akademiju.

– Kažu da je tamo jako teško, da mora mnogo da se vežba, da će biti još teže i napornije nego sada, a ja ću imati još veći strah – rekao je Luka, i dodao da će umesto akademije najverovatnije pohađati školu za di džejeve ili programiranje.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More