Posle AUSTRIJE i NEMAČKA uvodi povlastice za VAKCINISANE: Vlada priprema nacrt ZAKONA!

Evo koje će povlastice za VAKCINISANE uneti NEMAČKA: Diskriminacija ili NE?!

Foto: Tanjug (Georg Wendt/dpa via AP)
614

Nemačka vlada priprema nacrt zakona koji bi vakcinisanima omogućio neke povlastice poput oslobađanja od karantina nakon povratka iz inostranstva.

O izmenama bi se moglo raspravljati već u ponedeljak, piše “DW”.

Nemačka savezna ministarka pravosuđa je za sastanak savezne i pokrajinskih vlada u ponedeljak pripremila predlog zakonskih promena koji bi vakcinisane oslobodio od nekih mera.

NEMAČKA menja niz zakona i pravila vezano za HRANU, PLATE, VAKCINE, RAČUNE…

„Ako se zaključi kako vakcina ne samo da štiti one koji su je primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mera koje su na snazi”, rekla je ministarka. Ona je rekla da se „teoretsko pitanje” izuzetaka za vakcinisane sada mora pretočiti u konkretno političko delovanje.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Probst)

U jednom dokumentu, koji je prvi objavio dnevnik Bild, citira se jedan zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koh u kojem se zaključuje kako vakcinisani protiv koronavirusa poseduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji predoče negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mera za one koji su vakcinisani ali i za one koji su preboleli koronavirus.

AUSTRIJA menja zakon: Uvode se POSEBNA PRAVA za VAKCINISANE!

Nemački ministar zdravstva Jens Špan, koji je ovu mogućnost najavio već pre nekoliko nedelja, rekao je da se trenutno unutar vlade raspravlja o tome kojih mera bi vakcinisani mogli biti oslobođeni. Tu se pre svega spominje ukidanje mera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inostranstva i prisiljeni su na desetodnevni karantin.

Olakšanja kod putovanja i šopinga

Olakšanja bi moglo biti i svugde tamo gde se, zavisno o epidemiološkoj situaciji, od mušterija traži negativni korona-test, poput frizera, većih delova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata jednom kada budu ponovno otvoreni.

“Puna zaštita od vakcine bi mogla u potpunosti osloboditi obaveze testiranja”, rekao je ministar zdravlja.

Foto: Tanjug/Marijan Murat/dpa via AP

Pre nekoliko nedelja on je izričito naglasio kako se ne radi o „povlasticama” nego samo povratku temeljnih prava građana koja su privremeno, za vreme trajanja pandemije, stavljene van snage.

Izuzeci za vakcinisane, pri čemu se podrazumevaju oni koji su primili obe doze vakcine, bi se mogli vrlo brzo, u sklopu upravo promenjenog zakona o zaštiti građana od zaraza, primeniti sa saveznog nivoa, naravno uz potvrdu oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata.

Foto: Tanjug/ P Photo/Martin Meissner
Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More