U Nemačkoj postoji kovanica “korona roditelji” , jadaju se jedni drugima preko društvenih mreža

Foto: Tanjug/ Marius Becker/dpa via AP
127

U Nemačkoj već postoji kovanica „korona-roditelji“. To su oni sa manjom decom kojima treba pažnja ili pomoć oko školskih obaveza. U doba totalnog ograničenja kretanja to je velika muka koja posebno pogađa žene.

Kada se novinarka i majka Maris Kajzer pre nešto manje od godinu na Tviteru zapitala šta da rade roditelji „koji jednostavno više ne mogu“ – pogodila je misao mnogih roditelja u Nemačkoj. Pod oznakom #Coronaaeltern (Korona-roditelji) ljudi su se preko društvenih mreža jadali jedni drugima i opisivali kako je živeti između rada od kuće i kućnog školovanja ili zabavljanja dece.

U tom trenutku prvi tvrdi „lokdaun” u Nemačkoj bio je na snazi već nekoliko sedmica, sve škole i vrtići bili su zatvoreni, baš kao i sportske dvorane i igrališta. Bilo je zabranjeno sastajanje se s prijateljima. Dani unutar četiri zida postali su izazov.

Šefovi su od zaposlenih i dalje očekivali stoprocentni učinak, a učitelji i nastavnici da roditelji na kraju dana pošalju mejlom zadatke koje su uradila njihova deca. O sličnim iskustvima su svedočili i roditelji iz drugih zemalja.

Strah od „pregorevanja“

Godinu dana kasnije ne može biti reči o poboljšanju situacije. Škole i vrtići delimično rade, ali o normalnoj svakodnevici ne može biti govora: radno vreme vrtića je ograničeno, nastava svedena na minimum. Mnoge savezne pokrajine razmatraju da ponovno u potpunosti zatvore vrtiće i škole.

No i bez te odluke na roditelje raste pritisak da decu ostave kod kuće. „Evo poruke od vrtića u kojoj se od nas traži da, ako je ikako moguće, decu ostavimo kod kuće“, jada se jedna majka preko Tvitera. Vaspitačice i učitelji su u strahu od korone, preopterećeni protokolima koje moraju da slede. Ostanak kod kuće je postao društveno poželjno ponašanje.

Pre svega pogođene majke

Nije slučajno što se i na društvenim mrežama žale pre svega majke. Brojne studije pokazuju da su žene snažnije pogođene ograničenjima koja je donela pandemija nego muškarci. Sociolog Juta Almendinger govori o „retradicionalizaciji“ uloga u porodici.

Istraživanje o obrazovanju dece i mladih iz oktobra prošle godine pokazuje da je briga o deci još uvek u najvećoj meri u rukama majki. „Često su zaposlene majke u potpunosti preuzele brigu o deci dok je kod očeva to tek retko slučaj“, stoji u izveštaju.

Prema studiji Instituta za istraživanje stanovništva iz juna prošle godine, žene se češće žale na opterećenje koje donosi briga o deci. Jedna četvrtina majki dece mlađe od 16 godina se najmanje jednom nedeljno oseća iscrpljeno. Jedno zdravstveno osiguranje je došlo do zaključka da je preko polovine majki krajem 2020. bilo pod većim stresom nego pre krize. Kod muškaraca je sa 40 odsto taj udeo nešto manji.

Izvor ifamnews.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More