Haradinaj spreman da odmah ukine takse, ali uz ovaj uslov

Foto: Vlada Kosova, arhiva
422

PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, spreman je da odmah ukine nametnute takse Beogradu uz uslov da SAD i EU iniciraju i organizuju održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi bio postignut sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine, koji bi, između ostalog, podrazumevao uzajamno priznanje i garantovao stolicu Prištini u EU.

Pismo sa tim zahtevima Haradinaj je danas uputio ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) i šefici Kancelarije EU u Prištini.

U slučaju da se ne dođe do postizanja finalnog sporazuma, takse bi, kaže Haradinaj, bile vraćene.

U pismu, koje objavljuje portal Albeu, Haradinaj iznosi duboko uverenje da bi ove godine mogao da bude postignut sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum Kosova i Srbije.

Taj sporazum bi se, kako kaže, bavio svim otvorenim pitanjima uključujući ratne reparacije, manjinska prava u „obema zemljama“, kao i raznim ekonomskim, socijalnim i kulturnim pitanjima – koja vode ka međusobnom priznavanju.

Uz podsećanje da je prištinska vlada odluku o uvećanim taksama donela 21. novembra prošle godine, Haradinaj kaže da je ta odluka došla kao odgovor na tekuće povrede sporazuma CEFTA i akcije koje Beograd preduzima na štetu Prištine.

Smatra da bi konferencija trebalo da počne što je pre moguće, a trajala bi 14 dana.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More