Italijanski premijer pod pritiskom pristao na ublažavanje mera: Crvene zone prelaze u žute, otvaraju se vrata mnogih prodavnica, barova

Foto: Tanjug/ Mauro Scrobogna/LaPresse via AP
42

Nakon pritisaka na premijera Italije Maria Dragija od strane koalicionih partnera, posebno lidera krajnje desničarske Lige, da se ublaže antiepidemijske mere u Italiji, doneta je odluka da se od sutra započne sa ublažavanjem.

Četrnaest regiona, što je više od polovine od 20 koliko ih ima u Italiji, od sutra će biti proglašeni “žutim zonama” umesto “crvenim” iako se u Italiji svakodnevno otkrivaju hiljade novih slučajeva kovida-19, praćene veoma visokom stopom smrtnosti, prenosi Rojters.

U okviru žutih zona dozvoljen je rad prodavnica, bioskopa i pozorišta, a barovi i restorani mogu da poslužuju goste u svojim baštama.

Italijan probao na sebi da li radi vakcina turizam za Srbiju pa napravio putni aranžman! Telefoni se usijali

Slobodan protok ljudi biće dozvoljen između ovih 14 regiona pod uslovom da putnici imaju potvrde o vakcinaciji ili negativnom testu na kovid-19.

“Premijer Dragi je rekao da odluka o ublažavanju mera predstavlja sračunati rizik, ali se stuiče utisak da je pre reč o kockanju s obzirom da podaci o epidemiji nisu dobri”, izjavila je profesorka Univerziteta u Bolonji Sofija Ventura.

Eksperti koji savetuju italijansku vladu izrazili su zabrinutost zbog preuranjenog ublažavanja restriktivnih mera.

“Dragi možda jeste Super Mario, ali svakako nije Hari Poter i nema čarobni štapić da reši sve probleme Italije. Ovo je do sada najveći rizik koji je preduzeo”, ocenio je Frančesko Griljo politički ekonomista i direktor ekspertske organizacije Vižn.

Ključni zadatak premijera Italije Marija Dragija je ekonomski oporavak zemlje za koji će sutra podneti plan italijanskom parlamentu pre nego što, 30. aprila bude podnet i Evropskoj komisiji.

Ipak, niko ne očekuje da će se novac EU slivati u Italiju jer je najavljeno da će stizati u tranšama, ali samo onda kada vlada dostigne rezultate koji su zacrtani u pregovorima sa Evropskom komisijom.

Izvor Italia
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More