93. dodela OSKARA: “Zemlja nomada” proglašen za najbolji film, Hopkins i Mekdormand najbolji glumci

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello, Pool
343

„Zemlja nomada“ proglašen je najboljim filmom na 93. dodeli Oskara. Nesvakidašnji roud-muvi ovenčao se sa još dve statuete – najbolju režiju, Kloi Žao, i glavnu glumicu, Frensis Makdormand. Entoni Hopkins osvojio svog drugog Oskara za ulogu u filmu „Otac“. Najbolji strani film – „Još jedna tura“.

Oskar: “Zemlja nomada” najbolji film

Socijalna drama “Zemlja nomada” (Nomadland), o životu u doba recesije na američkom zapadu, proglašena je za nabolji film na sinoćnoj ceremoniji u Los Anđelesu.

Kineskinja Kloi Žao, kojoj je to tek treći film, kao tek druga žena nagrađena je za režiju, a Frensis Mekdormand za ulogu u tom filmu dobila je svog trećeg Oskara.

Foto: Tanjug/ABC via AP

Kandidati za najvišu nagradu američke filmske akademije bili su ove godine i “The Trial of the Chicago 7”, “Mank”, “Promising Young Woman”, “Minari”, “Judas and the Black Mešiah”, “The Father” i “Sound of Metal.

Oskar: Entoni Hopkins najbolji glumac

Britanski glumac Entoni Hopkins dobio je sinoć na ceremoniji u Los Anđelesu svog drugog Oskara, za ulogu u filmu “Otac” (The Father) .

Ovo je njegov drugi Oskar posle skoro 30 godina i četiri nominacije, od kako je 1992. nagrađen za ulogu Hanibala Lektora u filmu “Kada jaganjci utihnu”.

Kandiati ove godine za nagradu američke Akademije za filmu umetnost i nauku bili su i pokojni Čedvik Bouzmen, Riz Ahmed, Gari Oldman i Siven Jeun.

Oskar: Frensis Mekdormand najbolja glumica

Frensis Mekdormand dobila je na sinoćnoj ceremoniji u Los Anđelesu svog trećeg Oskara, za ulogu u filmu “Zemlja nomada” (Nomadland), čime je potvrdila reputaciju jedne od najboljih glumica svoje generacije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello, Pool

Ona se time priključila Meril Strip, Danijelu Dej Luisu i Džeku NIkolsonu, jedinim aktivnim glumcima koji su dobili tri Oskara.

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello, Pool

Ispred njih je jedino pokojna Ketrin Hepbern sa četiri Oskara.

Kandidatkinje za ovogodišnju nagradu za najbolju blumicu bile su i Vajola Dejvis, Keri Maligen, Vanesa Kirbi i Andra Dej.

“Soul” dobitnik Oskara za animirani film

“Soul” kompanije Piksar (Pixar) dobitnik ja Oskara na najbolji animirani film.

To je 11. Oskar za Piskara u 20 godina od kako je ustanovljena nagrada u toj kategoriji.

Glasovi su filmu posudili Džejmi Foks i Tina Fej-

“My Octopus Teacher” najbolji dokumentarni film

“My Octopus Teacher” južnoafričkog reditelja Krejga Fostera proglašen je za najbolji dokumenarni film na ceremoniji dodele nagrade američke Akademije za filmsku umetnost i nauku u Los Anđelesu.

Za nagradu bili su nominovani i “Collective”, “Crip Camp”, “The Mole Agent”” i “Time”.

Jun Ju-jung dobitnica Oskara za najbolju sporednu ulogu

Južnokorejska glumica Jun Ju-jung dobitnica je Oskara za najbolju sporednu ulogu za ulogu u filmu “Minari”.

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello, Pool

Ona izbila u prvi plan za nagradu pošto je prethodno dobila više nagradu za ulogu u filmu o imigrantskoj porodici iz Koreje koja u Arkanzasu kupuje farmu.

Reditelj filma Li Ajzak Čung bio je nominovan za najboljeg reditelja.

Za najbolju sporednu glumicu bile su nominovane Marija

Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm), Glen Klouz (Hillbilly Elegy”, Olivija Kolmen (Father) i Amanda Sejfrajd (Mank).

Denijel Kaluja dobitnik Oskara za najbolju sporednu ulogu

Britanski glumac Denijel Kaluja dobitnik je Oskara za najbolju sporednu ulogu, za ulogu u drami “Judas and the Black Mešiah” (Juda i Crni mesija).

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello, Pool

Glumac rođen u Londonu u porodici imigranata iz Ugande, za ulogu mladog aktiviste Crnih pantera Freda Hemptona koji je ubijen 1969. u Čikagu, prethodno je dobio Zlatni globus, nagradu Udruženja glumaca i britansku BAFT-u.

Ostali nominovani bili su Pol Rejsi (Sound of Metal), Lesli Odom Džunior (Night in Miami) i Saša Baron Koen (Trial of the Chicago 7).

Oskar za režiju Kloi Žao

Kloi Žao dobitnica je Oskara za najbolju režiju za film “Zemlja nomada” (Nomadland).

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello, Pool

Ona je tek druga žena koja je dobila ovu prestižnu nagradu, posle Ketrin Bigelou, koja je nagrađena 2010. za film “Katanac za bol”.

Pored Kloi Žao, bili su nominovani Dejvid Finčer (Mank), Li Ajzak Cung (Minari), Emerald Fenel (Promising Youg Woman) i Tomas Vinterberg (Drunk).

Danski “Drunk” najbolji međunarodni film

Danski film “Drunk” (Još jedna runda) dobitnik je nagrade američke Akademije za filmsku umetnost i nauku za najbolji internacionalni film.

Reditelj filma Tomase Vinteberg bio je nominovan i za Oskara za najbolju režiju.

Za najbolji internacionalni film bili su nominovani “Better Days” iz Hongkonga, rumunski “Collective”, tuniski “The Man Who Sold His Skin” i bosansko-hercegovački “Quo Vadis, Aida?”

Izvor Tanjug, RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More