Austrijski kancelar: “U EU se mora mnogo toga promeniti. U nekim oblastima funkcioniše previše birokratski“

Foto: Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
105

Spora kampanja vakcinacije u Evropi je pokazala da se u EU mora mnogo toga promeniti, ocenio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je u intervjuu švajcarskom dnevniku Noje Ciriher Cajtung izjavio da je EU u poslednje vreme izgubila mnogo na konkurentnosti.

„Ranija naša tržišta sve više postaju naši konkurenti. EU funkcioniše, u nekim oblastima, previše birokratski“, objasnio je.

Kako bi EU ostala konkurentna, smatra Kurc, potrebni su brži procesi i manje birokratije.

Kurc o uvođenju “ZELENOG PASOŠA”: “Austrija prednjači. U EU će trajati uvođenje do leta, i na to nećemo čekati”

Upitan da li sebe vidi kao „vunderkinda“ ili kao „Orban lajt“, Kurc je rekao da nijedan od toh opisa ne odgovara, te da nikad nije bio „vunderkind“, ali da ni drugi opisii koji su “lansirani u svetu” u njemu nisu tačni.

Kurc je podsetio da je u Austriji u poslednjih pet decenija pre njega bio samo jedan izabrani kancelar koji nije iz Socijaldemkratske partije (SPO) Volfgang Šišel i dodao da je i on tada bio izložen masovnim kritikama.

“I danas postoje mnogi koji bi radije na čelu vlade socijaldemokratu. U jednoj demokratiji je potpuno normalno da imate pristalice i protivnike. Što je jasnije sopstveno uverenje, to ste suočeni sa više otpora“, objasnio je.

Kazao je da je njegov glavni prioritet da Austrija ostane konkurentna kao ekonomska zemlja koja privlači investitore, da građani imaju posao i da se postepeno poresko smanjuje opterećenje.

Sprovođenje ekološke transformacije bez uništavanja radnih mesta je, kaže, ključni izazov.

Kada je reč o migracijama, Kurc je kazao da je njegov stav da uspeh integracije zavisi od broja osoba koje treba da se integrišu i da se taj stav više, kao što je bio slučaj 2015, ne karakteriše kao desničarski ili radikalno desničarski, već je postavo većinski stav u EU.

„Tada su mnogi političari propagirali politiku dobrodošlice i otvorenih granica, a danas EU investira u zaštitu granice i vodi sve odlučnije borbu protiv krijumčara ljudi“, naglasio je Kurc.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More