Ruske vakcine u Nemačkoj još uvek pod znakom pitanja! Merkel: Do juna će biti vakcina za sve punoletne građane

Foto: Tanjug/Mićael Kappeler/Pool via AP
110

Kancelarka Nemačke Angela Merkel izjavila je danas da će država obezbediti vakcinacije protiv korona virusa za sve punoletne građane do juna, na osnovu projekcija da će zemlja primiti 80 miliona doza od proizvođača u drugom kvartalu ove godine.

Nakon razgovora sa 16 premijera nemačkih pokrajina, Merkel je rekla da će, na osnovu aktuelnog broja vakcina, sistem kojim se daje prioritet najranjivijem delu populacije biti okončan nakjrasnije do juna, preneo je AP.

Merkelova ponovo uvodi oštri lokdaun: Nemce čeka zaključavanje za Uskrs, a možda i duže

 

“Ovo ne znači automatski da će svi građani dobiti vakcinu u junu, ali će svi moći da se prijave za svoju dozu”, izjavila je Merkel.

Očekuje se da oko 50 miliona doza bude isporučeno u drugom kvartalu, dodala je Merkel.

Ona je sa premijerima pokrajina razgovarala i o tome da li ljudi koji su se revakcinisali mogu da budu izuzeti iz restriktivnih mera, ali nije doneta nikakva odluka. Kao u većini ostalih Evropskih zemalja, Nemačka je sporo krenula sa vakcinacijom u decembru, sa svega deset odsto imunizovanih jednom dozom do kraja marta, navodi AP.

Zbog ograničenog broja doza, prioritet su bili stariji, osobe sa hroničnim bolestima i medicinsko osoblje, kao i osoblje iz staračkih domova.

Vakcinacija se drastično povećala prethodnih nedelja, pa zvanični podaci pokazuju da je 23,4 odsto populacije primilo najmanje jednu dozu vakcine do nedelje, a oko 7,2 odsto Nemaca dobilo obe doze.

Nakon problema sa snabdevanjem, zabrinutosti oko efikasnosti i retkih krvnih ugrušaka vakcine AstraZeneke, Nemačka se oslonila najviše na svoju kompaniju Bajontek, koja je partner američkog Fajzera. Nemačka razmatra kupovinu ruske vakcine Sputnjik V, ali kako Merkel kaže, sve će zavisiti od odluke Evropske agencije za lekove.

“Dokumentacija još nije dovoljna za odobrenje. Ukoliko se odobri Sputnjik uskoro, onda će imati smisla kuptiti doze ruske vakcine. Ali, ako se to desi tek za nekoliko meseci, već ćemo imati dovoljno vakcina”, zaključila je kancelarka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More