SZO odlučuje o hitnoj upotrebi kineske vakcine? Ruska još na ispitivanju

Foto: Tanjug/ Attila Balazs/MTI via AP
91

Svetska zdravstvena organizacija (SZO)očekuje da će u naredne dve nedelje odlučiti da li će hitno da odobri upotrebu dve kineske vakcine protiv korona virusa, izjavila je juče pomoćnik direktora te agencije Ujedinjenih nacija Marianđela Galvao Simao.

Ona je precizirala da bi SZO do kraja ove nedelje mogla sa donese odluku o Sinoframovoj vakcini, dok bi o upotrebi vakcine koju je razvila kompanija Sinovak Bajontek mogla da odluči do kraja sledeće nedelje.

Odobrenje SZO bi bila indikacija regulatornim telima zemalja sveta o bezbednosti i efikasnosti kineskih vakcina i omogućilo bi da i one budu uvrštene u KOVAKS program, piše Rojters.

Ako budu odobrene, kineske vakcine će biti prve vakcine iz nezaapadnih zemalja koje su dobile odobrenje SZO, koja je do sada odobrila vakcine Fajzer, AstraZeneka i Džonson i Džonson, dok se ove nedelje očekuje i odluka o vakcini Moderne.

Eksperti EMA završavaju prvu fazu evaluacije Sputnjika V

Stručnjaci Evropske agencije za lekove (EMA), završili su prvu fazu evaulacije vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V u Rusiji i uskoro treba da izvrše inspekciju proizvodnih pogona, izjavio je danas ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

“Prva faza je završena. Čekamo izveštaje i pripremamo se za inspekciju proizvodnih objekata. Aktivno radimo na ovom pitanju”, rekao je on, prenosi Tas s.

Prema ranijim izveštajima, tim stručnjaka Evropske agencije za lekove stigao je u Rusiju 10. aprila da bi procenio vakcinu Sputnjik V protiv kovid-19.

Očekuje se da će eksperti EMA i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) započeti sledeću rundu pregleda vakcine 10. maja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More