Priština objavila “non-pejper” koji su pripremile Nemačka i Francuska?! Nemački ambasador: LAŽ!

Foto: Wikipedia
331

Prištinska Koha je, pod oznakom ekskluzivno, objavila da je dobila takozvani “non-pejper” koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

List navodi da nije mogao da potvrdi autentičnost tog nezvaničnog dokumenta, prema kojem će se Srbija i tzv. Kosovo međusobno priznati.

Prema tom “non-pejperu”, bio bi stvoren „autonomni okrug severnog Kosova”, u skladu sa zakonima i ustavom tzv. Kosova. Srpska pravoslavna crkva imala bi “privilegovani status”, dok bi se Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, bila dužna da “ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama”.

Navodi se da će ove napore podržati članice EU i SAD, a da bi proces trebalo da bude završen pre kraja februara 2022. godine.

Prema tom “non-pejperu”, tzv. “autonomni okrug severnog Kosova” imao bi pravo regulisanja zakonodavstva na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništva nad infrastrukturom, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite pravosuđa, policijske službe, urbanog razvoja i evropske saradnje, u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

Prema planu, obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i grad Zubin Potok sa 63 sela.

Nemački ambasador:Postojanje non-pejpera je lažna vest

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode negirao je danas da Berlin stoji iza takozvanog “non pejpera” po kome će se Beograd i Priština međusobno priznati i tu vest nazvao lažnom.

Rode je tako reagovao na svom Tviteru na pisanje Kohe da je imala uvid u taj nezvanični dokument, koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska.


“Takozvani nemačko-francuski non pejper, koji je objavila Koha ditore je lažna vest. Možda takav dokument postoji, ali sigurno nije nemačko-francuski”, rekao je nemački ambasador.

On je dodao da Nemačka u potpunosti podržava dijalog Bepograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i njenog specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

MSP Slovenije: “Fantomski non-pejper” ne postoji

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar izjavio je danas da ne postoji “fantomski non-pejper” na Zapadnom Balkanu koji pojedini mediji pripisuju Sloveniji, i da su rasprave o tome naštetile Sloveniji, kao i Bosni i Hercegovini.

Slovenački ministar je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku podvukao da se strategija Slovenije prema Zapadnom Balkanu nije promenila, i da je Slovenija uložila dodatne napore, budući da je priprema samita EU-Zapadni Balkan glavni prioritet za predstojeće slovenačko predsedavanje Evropskom unijom.

“Niko ne očekuje da će opozicioni političari ocrniti svoju zemlju samo kako bi na neki način naštetili državi. To jednostavno ne postoji u razvijenom demokratskom mentalitetu”, rekao je Logar, a prenosi slovenačka agencija STA.

Njegova izjava je usledila na zajedničkoj sednici koju je opozicija zatražila nakon medijskih izveštaja da je premijer Janez Janša pustio u javnost “non-pejper” koji govori o prekrajanju granica po etničkim linijama na Balkanu.

Poslanici su želeli da se Janša, koji je demantovao da ima bilo kakve veze sa objavljenim “non-pejperom”, pojavi uživo, ali on nije prisustvovao sednici, navodeći kao razlog druge obaveze.

Savetnica za spoljnu politiku slovenačkog predsednika Boruta Pahora Smiljana Knez je rekla poslanicima da je predsednik godinama posvećivao veliku pažnju regionu i da je bio zagovornik očuvanja teritorijalnog integriteta država u regionu i rešavanja međusobnih sporova u duhu susedstva.

Navela je da je Pahor upozoravao regionalne lidere i institucije EU da proširenje EU možda nije samo tehnički proces, već ga treba uokviriti geopolitički.

Savetnica predsednika je ponovila Pahorovu izjavu da predsednik nije bio obavešten o bilo kakvom “non-pejperu” o zapadnom Balkanu koji je bio predmet medijskih izveštaja.

Šef Kancelarije za vezu Evropske komisije u Sloveniji Jerneje Jug Jerše je rekao da Evropska komisija nema saznanja o neformalnim dokumentima koji se tiču Zapadnog Balkana.

Zvaničnici EU generalno su rekli da ne znaju za takav “non-pejper”, dok je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji je juče rekao da nije dobio takav dokument, ali da je čuo za njega, naveo da je to “nepostojeće pitanje”.

Istu poruku poslao je i Janez Stušek, direktor slovenacke obaveštajne agencije SOVA, koji je rekao da ta agencija nije imala informacije o postojanju navodnog “non-pejpera”.

Agencija je započela proveru određenih aktivnosti u vezi s ovim dokumentom nakon što je objavljen u medijima, posebno njegovih potencijalnih posledica na bilateralne odnose sa Bosnom i Hercegovinom i predstojeće predsedavanje EU.

Prema Stušekovim rečima, agencija ne raspolože informacijama koje ukazuju na to da objavljivanje dokumenta predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti Slovenije, ali je ocenio da bi, ukoliko se navodni “non-pejper” i dalje povezuje sa Slovenijom, to moglo ugroziti njenu bezbednost, ekonomske i političke interese u regionu.

Čitava priča je pokrenuta 12. aprila kada je jedan bosanski portal objavio članak u kojem se navodi da postoji “non-pejper” koji se pripisuje Sloveniji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More