Austrijancima oči uprte u sredinu maja, ali polovina stanovinštva i dalje misli da još ništa nije prošlo

Foto: Tanjug/ AP Photo/Lisa Leutner
78

Raspoloženje stanovništva Austrije u vezi pandemije korona virusa se blago popravilo, pokazuje aktuelno istraživanje ” Galup ” instituta.

Tako 29 odsto Austrijanaca smatra da je najgore već prošlo i da će se situacija sada promeniti na bolje, dok je u artu to mislilo svega 15 odsto građana.

Razlog za poboljšanje raspoloženja je najava popuštanja mera planiranih za sredinu idućeg meseca.

Ostao je, sa 52 odsto, gotovo nepromenjen udeo onih koji računaju da se situacija još neće menjati.

Za 14 odsto je pao udeo onih koji smatraju da “najgore” tek predstoji.

Većina Austrijanaca, 54 odsto, izjasnilo se za nacionalno delovanje u borbi protiv pandemije, ističući da je dobro da svaka članica EU sama bude nadležna za svoj zdravstveni sistem.

Samo 24 procenata veruje da bi centralno upravljani sistem EU bio bolji. Kada je reč o nabavci vakcine 43 odsto je mišljenja da bi državama članice trebalo prepustiti opskrbu cepivom. Samo još 38 odsto se izjasnilo za zajedničku nabavku preko EU. I pored toga 39 odsto Austrijanaca ne podržava kritiku austrijskog kancelara Sebastijana Kurca na delovanje EU u nabavci vakcina, smatrajući da to šteti ugledu zemlje.

Supermarketi planiraju vakcinaciju zaposlenih u maju

Lanci supermarketa u Austriji planiraju da vakcinišu svoje zaposlene od sredine maja.

Austrijska vlada najavila je spremnost stavljanje na raspolaganje vakcina, ali za sada još nema fiksnog termina za početak vakcinacije zaposlenih u supermarketima.

Za pripremu centara za vakcinaciju, kako ističu, trgovinski lanci trebaju još dve do tri nedelje.

“Nadamo se da ćemo sredinom maja moći da počnemo sa vakcinacijom”, ističe lanac “Špar” koji zapošljava više od 50.000 ljudi, čime je ta grupacija najveći privatni poslodavac u Austriji. Kompanija je izradila plan vakcinacije, kao i redosled zaposlenih na osnovu kojih će se davati vakacine.

U roku od tri nedelje svi zaposleni bi trebalo da dobiju prvu vakcinu. Grupacija “Reve” (Rewe) u okviru koje posluju supermarketi Adeg, Bila, Bipa, Peni takođe planira da otvori sopstveni centar za vakcinaciju.

“Očekujemo da će odbarana preduzeća u trećoj nacionalnoj fazi vakcinacije dobiti vakcine, a to bi trebalo da bude u drugoj polovini maja “, poručuju iz “Reve”.

“Lidl” Austrija se nada da će njihov centar za vakcinaciju moći da krene sa radom između sredine i kraja maja.

Zaposleni su se već interno registrovali za vakcinu protiv korona virusa. Do sredine juna, plan je kompanije, da se vakcinišu svi zaposleni koji to žele.

Drugi lanac diskonta “Hofer”, koji ima 12.000 zaposlenih, ukazuje da su sproveli sve pripreme, ali da još nemaju konkretan dogovor o vremenu vakcinacije.

“Sproveli smo sve pripreme kako bi kao sistemski relevantni trgovci namirnicama što je ranije moguće počeli sa vakcinacijom “, poručuju iz “Hofera”.

Austrijska vlada najavila je da želi što je pre moguće da u velikim kompanijama otvori zasebne centre za vakcinaciju.

Pored supermarketa vakcine od države dobiće kompanije sa državnim udelom kapitala, I pojedine velike firme koje su prisutne širom zemlje, a među njima su i građevinski koncern PORR, ali i Pošta Austrije, naftna kompanija OMV i A1 Telekom Austria.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More