Strašna statistika! Srbija DRUGA NA SVETU po broju MEDICINARA koji su otišli u NEMAČKU

Aleksandra Pavlovic Markovic, poslanica SPS u Narodnoj skupstini koja je po profesiji lekar, odlucila je da na neko vreme napusti skupstinsku klupu i zameni je bolnickom uniformom, kako bi pomogla kolegama i koleginicama u crvenoj zoni u kovid bolnici u Batajnici. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC
54

Srbija je druga na svetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Nemačku.

Broj odlazaka iz Srbije se u pandemiji smanjio, ali ukupan priliv u Nemačku je veći, preneo je Dojče vele.

I za vreme pandemije Nemačka je zaposlila dodatne strane medicinske radnike.

To se ispostavilo nakon što je nemačka vlada odgovorila na zvanično pitanje poslaničkog kluba Levice, navodi “Redakciona mreža Nemačke”.

Prema tim podacima, prošle godine je u okviru Programa “Tripl-Vin” nemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju, u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara.

Njih 234 su iz Vijetnama, 210 sa Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije. Ukupni porast broja u odnosu na godinu pre toga iznosi 30 procenata.

Posle obavljanja svih formalnosti, u Nemačku su tokom protekle godine došle 593 osobe. Godine 2019. bilo ih je manje – ukupno 453.

Na osnovu tog programa je od 2016. godine u Nemačku došlo 2.813 stranaca.

Najvažnija zemlja-porekla tih stručnih radnika jesu Filipini.

Iz te azijske ostrvske zemlje potice 1.294 radnika u oblasti medicinske nege.

Sledeća na listi je Srbija sa 759 medicinskih sestara i tehničara, potom Bosna i Hercegovina sa 644, Vijetnam sa 84 i Tunis sa 32 osobe.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More