Američki zdravstveni stručnjaci: Vakcinisane osobe više ne moraju da nose maske na otvorenom

Foto:Tanjug/Jeremy McCraw/Neighborhood Health via AP
104

Američki zdravstveni stručnjaci poručili su da potpuno vakcinisane osobe više ne moraju da nose maske na otvorenom, osim ako nisu okruženi većim brojem nepoznatih osoba.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su danas nove smernice, koje su još jedan korak ka daljoj normalizaciji života , a tokom većeg dela prošle godine građanima SAD je savetovano da nose maske na otvorenom ako su međusobno udaljeni manje od 5 metara.

Fon der Lajen o vakcinaciji u SAD i putovanju u EU: “Amerikanci, koliko vidim, koriste vakcine koje je odobrila Evropska agencija

 

AP prenosi da promena u uputstvima zdravstvenih zvaničnika dolazi pošto je više od polovine odraslih Amerikanaca dobilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, a više od trećine je potpuno imunizovano.

U uputstvu CDC-a se navodi da ljudi koji su potpuno vakcinisani ne moraju da nose maske tokom aktivnosti na otvorenom prostoru kada su sami ili sa članovima svog domaćinstva, a takođe mogu ići bez maske i na manja okupljanja na otvorenom sa potpuno vakcinisanim ljudima.

CDC ima za nevakcinisane osobe sasvim drugačija uputstva i za one koje tek treba da prime obe doze preporučuje da nose maske na svim skupovima na otvorenom koji uključuju i druge nevakcinisane ljude, a takođe bi trebalo da nastave da koriste maske i u baštama restorana. Zajednička poruka i jedinima i drugima je da bi trebalo da nastave da nose maske na masovnim skupovima poput priredaba na otvorenom, koncerata ili sportskih događaja, saopštio je CDC.

Takva preporuka odnosi se i na zatvorene javne prostore, poput frizerskih salona, restorana, tržnih centara, muzeja ili bioskopa.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More