Srbija: Od danas prijavljivanje građana za pomoć države “30 plus 30 evra”

Foto: Pixabay
207

Od danas punoletni građani koji imaju važeću ličnu kartu i prijavljeno prebivalište u Srbijii mogu da se prijave za pomoć države 30 plus 30 evra putem sajta Uprave za trezor  idp.trezor.gov.rs.

Prijavljivanje će izgledati isto kao i prošle godine kada su se građani prijavljivali za pomoć od 100 evra.

Od 5. maja počeće prijavljivanje i putem kol-centra, s tim što će broj telefona biti naknadno objavljen, a prijavljivanje će trajati do 15. maja.

Penzioneri, korisnici socijalne pomoći i osobe na izdržavanju zatvorske kazne ne treba da se prijavljuju za pomoć.

Novac će 6. maja dobiti penzioneri, a dan kasnije korisnici socijalne pomoći i onima na izdržavanju zatvorskih kazni.

Svi će dobiti po 30 evra u dinarskoj protivvrednosti, a drugih 30 evra sledi u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti po još 50 evra.

Ostalim građanima će prvih 30 evra početi da se isplaćuje 12. maja a očekuje se da će svi dobiti novac do 20. maja.

Srbi na Kosovu i Metohiji u trećoj i četvrtoj nedelji maja mogu očekivati pomoć države i oni će svi, uključujući i decu, dobiti po 100 evra, a nezaposleni 200 evra.

Nezaposleni u ostalom delu Srbije u junu će dobiti pomoć od 60 evra.

Mali: Do 8h se prijavilo 176.281 građana
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se do danas u 8 sati za direktnu pomoć od 60 evra, u okviru trećeg paketa pomoći države u borbi protiv pandemije, prijavilo 176.281 građana.

On je za RTS rekao da se u prvih pola sata prijavilo više od 20.000 ljudi, dok se prošle godine za pomoć od 100 evra u prvih pola sata prijavilo 3.900 osoba, odnosno oko pet puta manje.

“U ponoć smo otvorili sajt trezora. Sistem prijavljivanja je veoma jednostavan – ukucate jedinstveni matični broj građana, broj lične karte i banku preko koje želite da primite pomoć. Očekujemo da do 12 sati pređemo 500.000 prijavljenih”, rekao je Mali.

Ministar je podsetio da se za pomoć ne prijavljuju najstariji, korisnici socijalne pomoći i oni pod upravom za krivične sankcije, kojima novac automatski leže na račun.

Govoreći o planu isplate on je kazao da će do 6. maja biti isplaćeni svi penzioneri, od 7. maja kreće isplata korisnicima socijalne pomoći i uprave za krivične sankcije, a od 12. maja isplata svim ostalim građanima.

“Računam da ćemo do 20. maja isplatiti sve. Pauza između 9. i 12. maja je jer isplaćujemo drugu minimalnu zaradu kao deo paketa pomoći privredi”, rekao je Mali.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More