Nemački virusolog dao preko potrebnu nadu: Pandemija korona virusa će se završiti

"Scenariji prema kojima se pandemija korone nikada neće završiti su besmislica", rekao je on

Foto: youtube/printscreen
150

Nemački virusolog Kristijan Drosten rekao je da smo nakon dva uboda skoro u potpunosti zaštićeni od korona virusa, ali da je to vremenski ograničeno.

Drosten je rekao da će zaštita sluznice biti smanjena sledeće zime, zbog čega će biti potrebna pojačana vakcinacija. Međutim, virusolog je pružio nadu da će se pandemija završiti, prenosi “Telegraf”.

Dobra vest je da zaštita neće u potpunosti nestati tokom zime, ali “uprkos vakcinaciji, ovi ljudi biće ponovo među onima koji mogu da prenesu virus nakon infekcije”, objasnio je Drosten, prenosi Rtl.de.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Probst, file)

On je istakao da nije tačno da se moramo ponovo vakcinisati zbog virusnih mutanta.

– Ne morate ponovo da se vakcinišete jer su se pojavili neki mutanti, već pre svega zato što imunitet na viruse sluzokože ne traje doživotno. Ovde ne govorimo o vakcinaciji protiv morbila – istakao je nemački virusolog.

Foto: Tanjug (Robert Michael/dpa via AP)

Prema Drostenu, ovo bi trebalo da bude jednokratno osvežavanje, što je posebno važno u Nemačkoj zbog velikog udela starije populacije.

Nade za kraj pandemije

Iako mnogima deluje da se kraj pandemije korona virusa ne nazire, Kristijan Drosten uliva nadu.

– Scenariji prema kojima se pandemija korone nikada neće završiti su besmislica. Jer što se češće inficirate korona virusom, a zatim infekciju doživljavate samo kao prehladu, to duže traje kompletna imunološka zaštita sluzokože. I to ne samo mesecima, već i nekoliko godina – istakao je naučnik.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More