Evropa i Zapadni Balkan međusobno usklađuje digitalne sertifikate o vakcinaciji, ali to neće biti jedina prepreka za putovanje

Foto: Unslpash/ Markus Winkler
128

Evropski komesar za pravovosuđe, Didije Rejnders, u izjavi za Tanjug kaže da će se u junu krenuti u razgovore sa zemljama Zapadnog Balkana o mogućnostima za međusobno prepoznavanje, usklađivanje i prihvatnje sertifikata o vakcinaciji, antitelima i testovima, što bi omogućilo nesmetano putovanje građane regiona u EU.

“Pokušavamo da sa digitalnim sertifikatima budemo spremni pre leta i to u svim zemljama članicama EU. Gotovo istovremneo, ili u narednim nedeljama, krenućemo u razgovore sa svim trećim zemljma, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana i kandidate za članstvo. Organizovaćemo što je brže moguće isti proces sa trećim zemljama”, rekao je Rejnders za Tanjug.

Foto: Tanjug/ Johanna Geron, Pool via AP

Evropski komesar objašnjava da se u EU trenutno intenzivno radi na tome da digitalni zeleni sertifikati, koji će omogućiti ukidanje restrikcija na putovanja unutar EU, postanu fukcionalni pre leta u svih 27 država članica.

“Kada to uradino unutar EU počećemo razgovore sa trećim zemljama, uključujući zemlje Zapadnog Balkna i zemlje kandidate za članstvo u EU, kako bi procenili mogućnosti interoperabilnosti naših i njihovih sertifikata. Ukoliko to bude slučaj, donećemo odluku o prihvatnju sertifikata koji dolaze iz zemlja Zapadnog Balkna. Sa tim će putovanje za građenje Zapadnog Balkna u EU biti omogućeno”, naveo je Rejnders.

Na pitanje Tanjuga da li će građanima Srbije i Zapadnog Balkana ovog leta biti ”otvorene” granice EU, Rejnders ukazuje na činjenicu da će to zavisti i od kretanja epidemiloške situacije.

Foto: Unsplash/ Annie Spratt


“Tu se neće raditi samo o sertifikatima, već i o preporukama koje se odnose na listu zemlja kojima je, na osnovu epidemilolške situacije, dozvoljeno putovanje u Evropu. Moglo bi da dođe do izmena trenutne liste, što će zavisti od zdravstvene situacije i kapaciteta interoperabilnosti sertifikata”, kazao je Rejnders.

Evropski parlament će danas glasti o predlogu Evropske komsije o uvođenju diglitalnih zelenih sertifikata kojima bi se olakšalo kretanje unutar granica EU, a koji bi trebalo da sadrže informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili posedovanju antitela,

Sertifikati bi trebalo da budu na snazi od leta do prestanka pandemije Kovid-19.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More