Eksperiment uspeo, pacijenti preživeli! Da li će se slediti primer koncerta sa 5.000 posetioca u Barseloni?

Foto: Tanjug/ AP Photo/Emilio Morenatti
38

Naučni eksperiment u Španiji je gotov. Pustili su ljude na koncert i posmatrali da li će se zaraziti. Rezultati su iznenađujući.

Koncert je održan u Barseloni, i nakon njega, prema podacima dobijenim nakon eksperimenta, pokazali su da se od koronavirusa zarazilo šest osoba u roku od 14 dana. Njihov zaključak je da nisu pronašli dokaz povećanog širenja zaraze među ljudima koji su prošlog meseca učestvovali u tom velikom ogledu.

Koncert je održan 27. marta u dvorani “Sant Ðordi”, a organizovali su ga lokalni promoteri u saradnji sa regionalnom vladom i jednim institutom za istraživanje AIDS-a, piše britanski list “Gardijan”.

Posetioci su, na jutro održavanja koncerta, podvrgnuti brzom antigenskom testu na korona virus, a oni sa negativnim rezultatom primili su tekstualnu poruku kojom se validira njihova karta.

Svi su morali da nose FFP2 maske tokom celog koncerta i, iako nije bilo socijalnog distanciranja, bili su raspoređeni u tri oblasti, od po oko 1.800 ljudi.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene, naučnici su zaključili da ih je četvoro zaraženo negde drugde, a ne na samom događaju.


Boris Revolo, virusolog koji je učestvovao u dizajniranju bezbednosnih protokola u areni “Palau Sant Jordi”, rekao je da se ne može kategorički isključiti da su druge dve osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika verovatnoća da se prenos dogodilo negde drugde, piše Dojče vele.

Ono što su još naučnici otkrili je da je stopa zaraze među učesnicima koncerta bila dvostruko manja od one kod ljudi iste dobi u Barseloni.

“Ništa ne sugeriše da se prenos virusa dogodio tokom koncerta”, rekao je specijalista za zarazne bolesti Žosep Maria Libre na konferenciji za novinare u utorak.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom sveta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja, za koje su do sada stručnjaci tvrdili da su sigurna mesta zaraze.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More