Milenkovićev master klas iz Srbije za učenike širom sveta: Učiću studente kako živeti u svetu klasike

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
44

Svetski poznati violinista Stefan Milenković i nacionalna platforma “Srbija stvara” organizuju međunarodni master klas violine od 2. do 17. jula u Čačku, a slavni umetnik za Tanjug kaže da će studente, između ostalog, učiti kako da žive u svetu klasične muzike u današnjim okolnostima.

Kurs je namenjen talentovanim učenicima i studentima klasične violine širom sveta, a program dvonedeljnog kampa kreirao je upravo Stefan Milenković na osnovu više od dvadeset godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svetskih muzičkih koledža, među kojima i Džulijard škola u Njujorku.

Jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, poslednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.

Prijave za master klas traju do 15. maja, nakon čega će 31. maja Milenković odabrati najbolje kandidate, koji će potom u julu pohađati dvonedeljni program u muzičkoj školi Vojislav Vučković u Čačku.


Cenjeni umetnik za Tanjug kaže da je reč o klasičnom, a opet netipičnom majstorskom kursu.

“Polaznici kursa mogu da očekuju individualne lekcije, grupnu edukaciju u kojoj studenti sviraju jedni za druge, ali i u razgovoru analiziraju svoje muziciranje, teoretske časove koji podrazumevaju metodiku violine, ali i savete kako živeti u svetu klasične muzike u modernim okolnostima, pa sve do upustava za psihofizičke pripreme za koncert”, kazao je Milenković.

Kako kaže, ne očekuje drugačiju percepciju njegovog pedagoškog pristupa u Srbiji u odnosu na predavačka iskustva u SAD.

“Svuda na svetu su ljudska bića slična. Fokus našeg majstorskog kursa biće na violini i muzici, a to je univerzalni umetnički jezik. Pokušaću da savetujem mlade violiniste o modelima razvoja karijere, komunikacije sa publikom i organizatorima…Bogato predavačko iskustvo mi govori da studenti uglavnom slično reaguju na majstorskim kursevima”, kazao je Milenković.

Početkom godine Milenković se posle tri decenije internacionalne karijere vratio u Srbiju zahvaljujući nacionalnoj platformi “Srbija stvara”, pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

“Nisam sebe više video u AMERICI”! Stefan Milenković se posle neverovatne karijere vratio u SRBIJU i evo šta kaže o tome! (FOTO, VIDEO)

Milenković je kreativni ambasador nacionalne platforme “Srbija stvara” i njegov angažman u Srbiji u najvećoj meri je vezan za Novi Sad, gde predaje na Akademiji umetnosti.

“Uvek polazim od lične vizije, gde bi mogao da budem najkorisniji i najkreativniji u sledećem projektu. Moje želje su se poklopile sa ambicijama nacionalne platforme ”Srbija stvara” i eto me u Srbiji, gde sam sretan i gde imam priliku da doprinesem realizaciji važnih projekata kao što je afirmacija klasične muzike i naših izuzetno talentovanih muzičara. Sa druge strane, ovde sam bliže familiji i sve je lakše kada se deluje iz emotivne baze”, kazao je Milenković.


Umetnik sa nestrpljenjem očekuje povratak pred publiku 16. maja u Botaničkoj bašti u Beogradu.

“Sa kamernim ansamblom Muzikon sviraćemo Pjacolina ”Godišnja doba”, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Veoma sam uzbuđen zbog povratka pred publiku posle svega što nam je donela pandemija. Siguran sam da ni kiša neće pokvariti taj događaj”, kazao je Milenković.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More