Velika sreda: Judin izdajnički poljubac i ljubav pokajane bludnice

Foto: Youtube/printscreen
23
Danas Srpska pravoslavna rkva obeležava Veliku sredu, dan zbog koje pravoslavni poste svaku sredu u godini, jer je u ovu sredu Juda izdao Hrista.

 

U Svetlu i Veliku sredu sećamo se žene grešnice koja je oprala Spasiteljeve noge, obrisala svojom kosom i pomazala ih mirom. U ovaj treći dan strasne sedmice Crkva nas podseća i na Judinu izdaju. Na svetu i Veliku sredu sveti oci su zapovedili da činimo spomen na ženu bludnicu, koja je pomazala Gospoda mirom. Bogosluženje ovog dana otkriva nam silu pokajanja i ljubavi, radi kojih se sila Božja kao ulje izobilno izliva na sve one koji se iskreno kaju.


U ličnosti pokajane žene bludnice vidimo primer velike pokajne ljubavi. Sva četiri Evanđelista opisuju događaj kada je žena bludnica pomazala skupocenim mirom Spasiteljeve noge, naglašavajući da ovo pomazanje predstavlja vid pripreme za Hristovo stradanje i pogrebenje. Svakako da ovoj pokajanje žene bludnice nije bilo odjednom i nije se dogodilo slučajno, ona je prošla kroz unitrašnju pripremu i obasjana Spasiteljevom silom, omrznula svoje grehe, i dok je Gospod večerao u domu Simona gubavoga ona se pokajala za sva svoja dela.

Žena je skupoceno miro kupila od prodavaca, i odlučila da dragoceno miro izlije na Spasiteljeve noga i na vidljiv način izrazi svoje pokajanje. Nasuprot velikom pokajanju žene grešnice, znameniti himnografi nas podsećaju i na mračno Judino izdajstvo. Zanimljivo je tumačenje Svetog Jovana Zlatoustog o događaju pomazanja Spasiteljevih nogu: „Žena, dakle, vidi Isusa i pristupi mu sa smelom nadom. A ako je žena koja je bolovala od točenja krvi pristupila sa trepetom i zbunjeno iako ništa nečisto nije ispovedila u sebi, jer je njena nečistota, očito, bila posledica njene prirode, koliko li je veći strah i stid morala da oseća ova žena zbog svoje nečiste savesti! Zato je i prišla Isusu posle mnogih žena – Samarjanki, Hananejki, krvotočive i drugih, i to ne pred narodom, nego u kući. I dok su drugi dolazili da im isceli telo, jedina je ona došla da oda poštovanje Isusu i radi opravdanja duše. Ona nije imala nikakvu povredu na svom telu, i naročito zato svako treba da joj se divi. Ona ne prilazi Isusu kao običnom čoveku – inače ne bi obrisala Njegove noge svojom kosom – nego kao biću koje je iznad čoveka. Upravo zato polaže pred Hristove noge onaj deo koji se u celokupnom čovekovom telu ceni više od svih ostalih delova – svoju glavu.ˮ

Crkva nas u ovaj dan podseća na delo Jude koji izdajničkim celivom izdade Hrista za trideset srebrnika. Sveti Oci jasno govore da se na Veliku sredu sećamo Judinog bezumnog dela, ne zato što je takvo delo dostojno sećanja i pominjanja, već da bi nas podsetilo na stradalni put Isusa Hrista i njegovo krajnje smirenje.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More