Industrija u NEMAČKOJ radi PUNOM PAROM: Beleži se privredni rast uprkos KORONI i lokdaunu!

Iako sad "nije vreme za priču o otvaranju", Nemačka se oporavlja a ovo je razlog!

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Probst, File)
251

Hoteli i restorani već mesecima su u lokdaunu, ali zato industrija radi punom parom. Nemačka beleži privredni rast, i to uprkos ograničenjima zbog korone. Za to se može zahvaliti proizvodnji i izvozu.

Centri nemačkih gradova su prazni. Restorani i hoteli zatvoreni su već šest meseci. Baš kao i institucije kulture, industrija zabave i mnogi drugi sektori. Većina prodavnica uglavnom je zatvorena, ako se izuzmu one koje prodaju prehrambene namirnice i apoteke – u najboljem slučaju u prodavnice sme da uđe nekoliko mušterija koje imaju zakazan termin i negativan test na koronu, piše Dojče Vele.

Savezni ministar privrede Peter Altmajer nije optimističan da će se po tom pitanju uskoro nešto promeniti: “Pa mi smo tek pre nekoliko dana povukli tzv. ’sigurnosnu kočnicu’ na nivou čitave Nemačke, nije sad vreme za priču o otvaranjima”, rekao je on u Berlinu prilikom predstavlja vladinih prognoza privrednog rasta. Napomenuo je da najpre mora da se smanji broj novih slučajeva: “Od leta, kad većina ljudi bude mogla da se vakciniše, biće i znatnih olakšica”.

Ministar nema dobre vesti za sve one privredne grane koji praktično već pola godine ne rade. Odnosno ne smeju da rade. Ali koliko god to zvučalo cinično, to su grane koje u ukupnom bilansu igraju manju ulogu. Oslonac nemačke privrede je industrija – proizvodnja i prerađivačka delatnost. A ti sektori, ako se izuzme prvi veliki lokdaun u proleće 2020, rade bez prestanka.

Ministar Altmajer zato govori o “rascepljenoj konjunkturi”. O licu i naličju nemačke privrede. Na jednoj strani su oni koji ne mogu da rade i koji preživljavaju samo zahvaljujući milijardama državne pomoći, a na drugoj oni koji dobro posluju i zarađuju. U industriji se registruje mnogo narudžbina, a očekivanja od poslovanja i izvoza su dobra, rekao je Altmajer. Za to može da se zahvali pre svega rastu svetske ekonomije.

Tražena roba “Made in Germany“

Neočekivano brz oporavak u SAD i Kini doveo je do toga da će nemački izvoz u ovoj godini da poraste – kako se očekuje, za 9,2 odsto. Savezno ministarstvo privrede zbog toga očekuje povećan obim investicija u nemačkim firmama. To su investicije koje su tokom krize bile odložene – do dolaska boljih dana.

Nemačka vlada se nada i pojačanim aktivnostima u građevinarstvu koje bi moglo da doživi procvat zbog činjenice da na tržištu nekretnina još uvek važe relativno niske kamate, a u Nemačkoj vlada velika potražnja za stambenim prostorom.

Taj pozitivan razvoj utiče i na prognoze nemačke vlade. U januaru je ministar privrede očekivao rast nemačke privrede u ovoj godini od tri odsto, a sad kaže da očekuje rast od 3,5 procenata. U 2022. očekuje se plus od 3,7 odsto – naravno, sve to pod uslovom da kampanja vakcinacije bude dobro napredovala i da ne bude novih komplikacija zbog mutacija virusa.

Peter Altmajer s optimizmom gleda u budućnost: “Ovo je godina definitivnog preokreta. Ne samo da ćemo zaustaviti pad privrede, mi ćemo ga zapravo okrenuti u smeru rasta. I onda ćemo 2022. opet doseći staru snagu naše privrede”.

Produženje državne pomoći?

Taj optimizam ne važi za one branše koje su pogođene lokdaunom. Čak i pod uslovom da one uskoro budu smele ponovno da otvore svoja vrata mušterijama, sigurno će biti potrebno neko vreme dok se ne budu oporavile. Altmajer polazi od pretpostavke da bi tim preduzećima moglo da bude potrebno između osam i deset meseci dok ne dosegnu stari nivo prometa. Ministarstvo privrede zato vodi pregovore s Ministarstvom finansija o produženju državne pomoći – taj program ističe u junu. Altmajer se zalaže za produženje programa do kraja ove godine.

Nemačka vlada do sada firmama na raspolaganje stavila sto milijardi evra pomoći, uključujući i kredite. Osim toga, vlada je sa 36 milijardi finansirala program skraćenog radnog vremena, a od novembra je na konto malih firmi i solo-preduzetnika isplatila i 15 milijardi evra pomoći. S obzirom na to da je bilo problema oko isplate pomoći, vlada je dodatno suspendovala neke zakonske odredbe što je u konačnici “spasilo” mnoge od stečaja.

Ali to pravilo vezano za stečajeve važi samo do kraja aprila i vlada ga neće produžiti. Savezni ministar privrede ipak ne očekuje da će zbog toga doći do talas bankrota u nemačkoj privredi. U “normalnim” vremenima, u Nemačkoj svake godine oko 20.000 firmi proglasi insolventnost. Vodeći privredni instituti prognoziraju da bi zbog pandemije u ovoj godini moglo da bude i do 7.000 dodatnih stečajeva.

Ali, ono što se u svim tim brojkama pomalo gubi iz vida jeste način na koji su restrikcije proteklih meseci zaista pogodile neke privredne grane. Već sad u centrima nemačkih gradova mnoge prodavnice zatvaraju svoja vrata zauvek. Šef jednog velikog lanca teretana smatra da otprilike trećina svih fitnes-studija neće preživeti.

Stotine hiljada restorana, hotela, barova, klubova i bioskopa teško da će preživeti pandemiju, baš kao i firme koje se bave uslužnim delatnostima u kojima je bliski kontakt s mušterijama sastavni deo poslovnog modela.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More