Uskršnja poslanica patrijarha Porfirija: Ne dopustite prilikama da vas podele, molimo se za ozdravljenje svih obolelih i pokoj duša umrlih

FOTO: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs
38

U prvoj Uskršnjoj poslanici od stupanja na dužnost prvog među jdnakima, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sa svim episkopima pozvao je danas na bratsku slogu, unutrašnje crkveno, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo svih.

“Ne dopustite vremenu i prilikama da vas podele i odvoje jedne od drugih, a time i od Majke Crkve! I pored činjenice da ste stalno pod određenim pritiscima, što među vama izaziva nesuglasice i rasprave, molimo se Vaskrslom Gospodu za vas da u njemu vaskrslome pronađete snagu za svoje jedinstvo i krepost za bratsku slogu”, naveo je parijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije: Epidemija je podsetnik da smo smrtni i prolazni

 

Patrijarh je poručio da su misli i molitve SPC ovih dana posvećene svim bolesnima, a naročito ificiranima virusom kovid-19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se, kako je naveo, samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti.

Iako smo se, kaže, prošle godine nadali da će bolest proći to se nije dogodilo.

“Nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih”, naveo je patrijarh.

Poručio je da se danas Crkva posebno molitveno seća na “napaćenu braću i sestre na Kosovu i Metohiji”.

Njih, kaže, Crkva posebno pozdravlja i ohrabruje da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi.

U obraćanju duhovnoj deci, sinovima i kćerima Kosova i Metohije, patrijarh je poručio da je sa njima, kako je naveo, sav srpski narod.

“Sa vama svi pravoslavni narodi sveta, sa vama su svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi. Možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane sveta kao Kosovo i Metohija, simvol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi…”, naveo je.

U svoje i u ime svih episkopa, patrijarh Porfirije posebno se obratio svim verujućim “ponosne Crne Gore”.

Patrijarh Porfirije: Ljudi s poverenjem u Boga treba da čuvaju jedni druge tako što će se pridržavatii epidemioloških mera

 

“Sa vama su naša ljubav i naše molitve, draga deco duhovna, jer ste vi u posebnim prilikama, bolje reći neprilikama i nevoljama, u neprestanim duhovnim borbama”, naveo je patrijarh, uz poziv na jedinstvo i zajedništvo sa svom braćom i sestrama kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji i širom sveta.

“Molitve i blagoslovi velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih neka vas prate i budu sa vama u svim vašim borbama za pobedu dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, jedinstva nad podelama, svetinje nad mrzošću duhovne pustoši”, naveo je patrijarh.

Porfirije je srdačno pozdravio i braću i sestre u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedonij, uz poruku da ne sumnja da će vernici u tim zemljama sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susedima.

“Vaskrsli Hristos Gospod neka bude sa svima vama i sa svim ljudima dobre volje oko vas”, poručio je patrijarh Porfirije, uz tradicionalni vaskršnji pozdrav:Hristos vaskrese.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More