SRBIJA ima novi LEK protiv KORONE: Sprečava teže oblike bolesti, a samo ove tri grupe ljudi mogu da ga koriste!

Evo koji novi lek protiv korone ima SRBIJA i kako deluje!

Foto: Tanjug (AP Photo/Jorge Saenz)
121

U Srbiju je stigao još jedan lek pored leka “bamlanivimab” iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela. Reč je o 20.000 doza “regenerona” koji se primenjuje kod pacijenata sa blagom i umerenom formom bolesti, kaže za Tanjug Jovana Milovanović, direktorka Sektora za lekove u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Iz RFZO objašnjavaju da se lek daje u prvih 10 dana od pojave simptoma kod onih pacijenata koji imaju povećan rizik da razviju teži oblik bolesti i da završe na bolničkom lečenju.

– To su kardiovaskularni bolesnici, oboleli od dijabetesa, i gojazni pacijenti – kaže Milovanović.

Lek se daje jednokratno u obliku infuzije a ne primenjuje se kod već hospitalizovanih pacijenata, navode iz RFZO-a.

– Kovid pozitivna osoba nakon jednočasovne infuzije, vraća se kući na lečenje i po preporuci lekara javlja se na kontrolu – kaže Milovanović.

Ona ističe da se efekti primene novih lekova intenzivno prate a ono što pokazuju istraživanja iz drugih zemalja je da su ti lekovi pokazali odličnu efikasnost

– Kada govorimo o leku bamlanivimab, kod 95% pacijenata koji su primili lek nisu se razvili teži oblici bolesti i nisu bili hospitalizovani – poručuje Milovanović.

Ona dodaje da lek regeneron koji je stigao u Srbiji spada u istu grupu lekova kao i bamlanivimab a deluje tako što se veže za deo virusa koji ulazi u našu ćeliju, i na taj način sprečava da se virus širi.

Do sada je lek bamlanivimab u Srbiji primilo 138 pacijenata i kod njih se pokazao kao efikasan, zaključuje Milovanović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More