Konfuzija oko ”EU Kovid-19 sertifikata”: Evropski parlament podržao ali OVA ODLUKA ostaje na državama članicama EU

Foto: Unsplash/ Annie Spratt
196

Evropski parlament (EP) je usvojio pregovaračku poziciju o predlogu za sertifikat kojim se potvrđuje pravo na slobodno kretanje u Evropi tokom pandemije. Međutim, on je prilično konfuzan, a tek će svaka država na kraju da odlučuje o sopstvenim pravilima.

Zakonodavni predlog koji pokriva izdavanje sertifikata za državljane EU odobren je sa 540 glasova za, 119 i 31 uzdržanim, dok je onaj o državljanima trećih zemalja prošao sa 540 glasova za, 80 i 70 uzdržanih.

Poslanci Evropskog parlamenta naglašavaju da EU kovid-19 sertifikati nisu putne isprave i da države članice ne bi trebalo da nameću karantine / testove nosiocima ovih sertifikata.

Podržan je predlog da Dokument, koji može biti u digitalnom ili papirnom formatu, potvrđuje da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa ili da ima nedavni negativni rezultat testa ili se oporavila od zaraze.

Poslanici u Evropskom parlamentu takođe ističu da bi, kako bi se izbegla diskriminacija onih koji nisu vakcinisani i iz ekonomskih razloga, zemlje EU trebalo „da obezbede univerzalno, dostupno, pravovremeno i besplatno testiranje“.

Dodaje se da države članice moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za osobe koje su primile vakcine odobrene od stane Evropska unija za lekove (trenutno Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džoson i Džonson), a da je na državama članicama da odluče da li će prihvatiti i potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za vakcine koje su na popisu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za hitnu upotrebu.

Evropski parlament zahteva da budući sertifikati budu verifikovani radi sprečavanja prevara i falsifikovanja, kao i da se lični podaci dobijeni iz sertifikata ne mogu se čuvati u odredišnim državama članicama i niti će biti uspostavljena centralna baza podataka na nivou EU.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More