“Mislim da Angelina nije pisala non pejper”

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
83

Aleksandar Vučić je rekao da misli da nije non-pejper o Kosovu pisala Angela Ajhorst.

“Ne mogu da potvrdim, jer mislim da nije. Ako imate neke informacije, molim vas recite mi”, kazao je Vučić.

“Dodatno sam se zabrinuo znajući delo Viole fon Kramon i poznavajući njena razmišljanja. Otvoreni smo za dijalog, za nas je važno kompromisno rešenje, a ne da prihvatimo sopstveno poniženje. Video sam šta je govorila, ali ona je važna i velika, a ja sam mali i običan čovek sa Balkana”, kazao je Vučić.

Upitan da prokomentariše šta je prihvatljivo za Srbiju, a šta ne iz non-pejpera Vučić kaže je komplikovano da o tome govori.

Buru na BALKANU podigao slovenački “NON PEJPER”! Šta piše u dokumentu koji je uzdrmao sve u REGIONU?!

“Komplikovano je sve što bih vam o tome govorio, jer imam dodatne strahove u vezi sa tim. Plašim se da je objaviljavanje non-pejpera bilo smišljeno, ali nisam od onih koji će da kritikuje dok dobro ne prouči dokument”, rekao je on.

Kako je dodao, u non pejperu piše predlog da se Severna Mitrovica uzme od Srba.

“A to je jedina suštinska urbana celina. Pratimo, radimo zaključke. Međunarodni timovi koji su priznali Kosovo rade da bi nas pobedili po tom pitanju. Moramo biti mirni, pametni, da svojoj zemlji obezbedimo mir i stabilnost na KiM”, rekao je Vučić.

Ko je Angelina Ajhorst

Izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove za Evropu i Aziju, Angelina Ajnhorst do ovoga trenutka nije zvanično odgovorila na pitanje Tanjuga da li je ona, možda autor non pejpera koji je prištinska Koha plasirala kao nemačko francuski predlog kojim se kao finalno rešenje dijaloga Beograda i Prištine predviđa “međusobno priznaje suvereniteta i treitorijalnog integriteta”, i široka autonomija za Srbije na KiM.

Foto: Wikimedia Commons

Izjava predsednika Aleksandra Vučića da sumnja da je taj dokument pisala lukava, pametna, i fantastično upućena u tematiku rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine žena koja je bila je na svakom sastanku posvećenom ovoj temi, a različite zahteve suprotnih strana za zatvaranje Briselskog dijaloga umrežila je filigrantski umešno, bacila je medije u potragu za moćnom i lukavom ženom, a sumnje su pale prvo i na Angelu Merkel. Međutim, jasno je da to ne može biti nemačka kancelarka jer ona nije učesnik pregovora, bez obzira ima li i koliki uticaj na njih. Glavna “osumljičena” među upućenima je Angelina Ajnhorst direktorka EEAS za Evropu i Aziju.

Ona se potpuno uklapa u sliku o mogućem autoru non pejpera, jer je u svom prethodnom mandatu kao direktor za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu uz tadašnju šeficu EU dipomatije, Federiku Mogerini, Ajnhorst učetvovala na sastancima dijaloga Beograda i Prištine, koji su se odvijali po pokroviteljstvom EU.

Angelina Ajnhorst je u periodu od 2015. do 2019.godine bila posrednik, kako u tehničkim rundama dijaloga Beograda i Prištine, tako i na sastancima na najvišem politiškom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Dok nije postavljena na novu funkciju početkom prošle godine u briselskim krugovima, važila je, a kao jedan od najvećih poznavaoca procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine ,kao mogući izbor tada novog šefa diplomatije, Žosepa Borelja, za mesto novog specijalnog predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine.

Tokom 2018. godine, Ajnhorst je u izjavi za Tanjug naglasila da je cilj Fedetike Mogerine da “što pre”, već do kraja svog manda, koji je isticao 2019. godine, dođe do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. A da taj sporazum, kako je govorila, morao bi da bude u skladu sa međunarodnim pravom, prihvatljiv za region, a ne samo za Beograd i Prištinu i da na kraju sa njim mora da se složi i Savet bezbednosti UN.

VUČIĆ: “Non pejper” o Kosovu pravio neko lukaviji od mene, sumnjam na fantastično pametnu ženu!

Izričito je naglašavala da kao EU kao posrednik u dijalogu neće govoriti o njegovom sadržaju i elementima i da je na Beogradu i Prištini da odgovore na to. U svojim retkim javnim nastupima, Angelina Ajnhorst se zalagala za ideju EU budućnosti celog regiona Zapadnog Balkna . Angelina Ajnhorst je holandska državljanka, studirala je jezike i kulture Bliskog Istoka na Katoličkom univerzitetu u Nijmegenu, a politologiju na Universite Libre u Briselu.

Diplomirala je međunarodno pravo, ljudska prava i pravo međunarodnih organizacija. Između 1989. i 1996. godine Angelina Ajnhorst je radila za Ujedinjene nacije u Njujorku Evropskoj komisiji priključila se 1996. godine gde je zauzimala različita savetnička mesta u Barselonskom procesu na južnom Mediteranu, ljudskom i socijalnom razvoju i međunarodnoj zdravstvenoj podršci.

Među ženama koje, s obzirom na uključenost u dijalog i pregovore dve strane, mogle doći u obzir kao autori non pejpera je teorijski i Ana Maria Boura grčki diplomata koja je u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi godinama unazad zadužena za Balkan i konkretno za Kosovo i dijalog o Beogrda i Prištine. Bila je viši savetnik u dijalogu Beogrda i Prištine od samog početaka procesa 2009. godine, radila na procesu normalizacije odnosa dve strane tokom madnata Ketrin Ešton od 2009 do 2104 godine i Federike Mogerini od 2014 do 2019. godine.

Iako ne toliko eksponirana kao Angelina Ajnhorst, Boura je priustvovala sastancima dijaloga, ali i posetama šefova EU diplomatija Beogradu i Prištini. Rezultate dijaloga, kome posreduje EU, poredstavljala je i u Evropskom parlamentu. Tokom blokade dijaloga Beogrda i Prištine, izazvanog prištinskim taksama na robu iz Centralne Srbije, Borura se zalagala za zajednički pritisak EU i SAD na kosovske zvaničnike u cilju povlačanje teAna Maria Boura je grčki diplomata koja je u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi godinama unazad zadužena za Balkan i konkretno za Kosovo i dijalog o Beogrda i Prištine. Boura je bila viši savetnik u dijalogu Beogrda i Prištine od samog početaka procesa 2009. godine.

Radila je na procesu noramlizacije odnosa dve strane tokom madnata Ketrin Ešton ( 2009-2014) i Federike Mogerini ( 2014-2019). Iako ne toliko eksponirana kao Angelina Ajnhorst, Boura je priustvovala sastancima dijaloga, ali i posetama šefova EU diplomatija Beogradu i Prištini. Rezultate dijaloga, kome posreduje EU, poredstavljala je i u Evropskom parlamentu. Tokom blokade dijaloga Beogrda i Prištine, izazvanog prištinskim taksama na robu iz Centralne Srbije, Borura se zalagala za zajednički pritisak EU i SAD na kosovske zvaničnike u cilju povlačanje te odluke. U Briselu dilemu atora non-pejpera nije bilo moguće razrešiti. Iz EU za Tanjug kažu da ne komentarišu nezvanicne dokumente. “Takav dokumet ne predstavlja EU poziciju niti su ga primili ni Lajcak ni Borelj”, navodi se u izjavi za Tanjug.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More