Vakcinisani slobodno preko granice Srbije i Mađarske, priznaju i ruske i kineske vakcine

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC
85

Građani Srbije koji su vakcinisani, moći će od sutra da uđu u Mađarsku bez PCR testa i obaveznog karantina, a isto će važiti i za vakcinisane građane Mađarske koji dolaze u Srbiju, najavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Taj dogovor danas su postigli Selaković i njegov mađarski kolega, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

“Danas sam imao priliku telefonom da razgovaram sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom i da tim putem usaglasimo sporazum između dve države koji će, koliko sutra, stupiti na snagu, a kojim Mađarska i Srbija prihvataju i priznaju sve sertifikate o vakcinaciji naših građana, bez obzira na tip vakcine kojim su vakcinisani”, objasnio je Selaković za Tanjug.

Kako je istakao, sporazum građanima Srbije omogućava da idu u Mađarsku, a građanima Mađarske da dolaze u Srbiju, bez prethodno obavljevnog PCR testiranja ili obaveze karantina.

Takođe, građani Srbije koji su vakcinisani, moći će u Mađarskoj da koriste usluge koje su ograničene vakcinacijom.

“Od sutra, 30. aprila, taj sporazum će stupiti na snagu i građani dve države, koji su vakcinisani u skladu sa našim i mađarskim propisima, moći će slobodno da se kreću – iz Srbije u Mađarsku, i iz Mađarske u Srbiju”, zaključio je Selaković.

Mađarska za bilateralne ugovore o sertifikatima o vakcini

Mađarska vlada je ovlastila svog ministra spoljnih poslova za sklapanje bilateralnih sporazuma o priznavanju sertifikata o vakcini protiv kovida-19, što bi građanima omogućilo putovanja među zemljama potpisnicama, izjavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelji Guljaš.

“Vlada je ovlastila ministra spoljnih poslova za sklapanje bilateralnih sporazuma o priznavanju sertifikata o vakcinama sa svim zemljama koje su otvorene za to”, izjavio je Guljaš, a prenosi agencija Rojters.

Mađarska je jedina država EU koja je odobrila i primenila ruske i kineske vakcine pre nego što ih je odobrila Evropska agencija za lekove.

Mađarska je do sada dobila 3,5 miliona vakcina “Sputnjik V” i “Sinofarm” i 3,6 miliona vakcina u okviru procesa nabavke EU, uključujući od kompanija “Fajzer/Biontek”, “Moderne” i “AstraZeneke”.

Mađarska je do danas vakcinisala 3,87 miliona ljudi, što predstavlja skoro 40 odsto njenog stanovništva, dok je ukupan broj slučajeva zaraženih korona virusom porastao na 776.983, a preminulo je 27.358 lica.

Guljaš je dodao i da Mađarska očekuje da će sutra dostići cifru od četiri miliona vakcinisanih.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More