Mnoge će podsetiti na patrijarha Pavla, fotografija patrijarha Porfirija koja je oduševila Srbiju (FOTO)

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC
141

Fotografija jednog iznenađujućeg susreta koji se danas odigrao na “Mostarskoj petlji”, i priča koja stoji iza nje može svakome od nas poslužiti kao pouka, pogotovo u praznične dane.

Naš sugrađanin Vladimir je na fejsbuku objavio kako je sreo patrijarha srpskog Porfirija dok je peške prelazio most vraćajući se sa bogosluženja.

– Vraćam se sa posla, idem kući u Valjevo, tokom praznika. Prelazim “Mostarsku petlju” idem ka Prokopu, i tek što sam zakoračio sa jedne strane, sa druge vidim neko svešteno lice, u mantiji, neka “crna tačka” ide u suret meni.

– Nigde nikoga nema. I negde na pola tog “mosta” vidim da je u pitanju NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije. Zatražih blagoslov, popričah sa njim par minuta kao sa svakim drugim čovekom, ko je gde pošao i tu se raziđosmo, svako na svoju stranu. Fotografiju sam napravio kao dokaz, da ne treba upirati prstom u skupe aute, govoriti da li oni poste il ne poste, da li su grešni ili nisu, a pritom ne videti sebe. I eto, naš Patrijarh, na ovaj veliki praznik, u sred belog dana, na mestu gde i pešaci retko šetaju, u mantiji, bez pratnje i pompe i “skupih auta”, vraća se sa službe pešaka u patrijaršiju – napisao je Đurđević.


Ovaj susret je sa razlogom mnoge podsetio na patrijarha Pavla, koji se često vozio tramvajem umesto automobilom i sam popravljao svoje cipele i kišobran.


Nakon izbora svakog patrijarha sveštenstvo i narod u crkvi kliču „Aksios“ -„Dostojan“. I zaista, postoji li dostojniji među nama od njegove svetosti patrijarha Porfirija.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More