Grenobl je srpska varoš (FOTO)

Foto: Wikipedia
254

Kada gost namernik iz Srbije dođe u francuski skijaški centar Grenobl, iznenadiće se kada vidi na jedna ulica nosi naziv Ru de Palanka. A kada francuski turista stigne u Smederevsku Palanku, može da šeta ulicom Grenoblska.

Smederevska Palanka čeka goste iz Grenobla

Tako će putnici namernici da uđu u priču o prijateljskim odnosima dva grada iz Francuske i iz Srbije. Tradicionalno prijateljstvo Smederevske Palanke i Grenobla datira još iz perioda nakon Velikog rata. Kako nam pričaju prvi ljudi srpske varoši, sve je počelo 7. juna 1926. godine kada se na železničkoj stanici u Smederevskoj Palanci zaustavio svečani voz sa gostima iz Francuske. Predvodio ih je Pol Mistral, tadašnji gradonačelnik Grenobla.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Musée dauphinois (@museedauphinois)


“Smederevska Palanka je bila jedini grad u Šumadiji koji je, povodom velike posete delegacije francuskih poslanika i vojnih veterana Srbiji, bila domaćin gostima iz prijateljske zemlje. Hiljade Palančana ih je tada dočekalo. Intonirane su državne himne, održana svečana sednica Skupštine opštine. Govor Pola Mistrala, gradonačelnika Grenobla je oduševio meštane da su ga nosili na rukama oko stolova. Potom je Veliki banket održan na otvorenom u Kiseljaku. Palančani su bacajući cveće na goste i uzvikivali „Živela Francuska!”

Francuzi u Smederevskoj Palanci 1926. godine

Bio je to znak zahvalnosti i velikog poštovanja prema Francuskoj i posebno prema Francuzima iz Grenobla, koji su tokom Velikog rata primili i spasli od stradanja oko tri stotine Srba, prevashodno mladih ljudi. Najveći broj mladih Srba boravilo je u mestu Vorel kod Grenobla u kome su imali i svoj srpski fudbalski klub. Neki od srpskih ratnih izbeglica, školovali su se u Grenoblu i kako se to u našem narodu kaže – postali ljudi. i Postali građani Grenobla, za koji sa ponosom govore da je srpska varoš.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MyGrenoble (@grenobletourisme)


Vojislav Babić je završio fakultet u Grenoblu.Vratio se u Smederevsku Palanku i kao profesor prenosio svoje znanje francuskog.

Prijateljstvo iskovano tokom rata razvijeno je u miru. Godinama su posete delegacije Smederevske Palanke francuskom gradu, i Francuza srpskoj varoši bile tradicionalne. Poslednja poseta je, nažalost, bila davne 1973. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ferroudja (@ferroudja.brahmi)


U međuvremenu, jedan mladi Francuz, humanitarac Arno Gijon, rođen u Grenoblu postao je kao srpski zet veliki prijatelj našeg naroda. Volonteri njegove humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” pomažu srpski narod u našoj pokrajini.

Arno Gujon: Francuz po rođenju, Srbin po opredeljenju

Francuzi iz Grenobla su uspešno 2018. godine u svojoj gradskoj bolnici izveli transplantacija bubrega Milijani Ćećez iz Srbije.

Novo opštinsko rukovdstvo Smederevske Palanke je oživelo tradiciju prijateljstva dva naroda i dva grada. U Narodnom muzeju Smederevske Palanke biće upriličena izložba na kojoj će biti predstavljena dokumenta o važnoj poseti Francuza iz 1926. godine. I ujedno je na poseban način ispričana priča o prijateljstvu dva naroda. Planirana je i poseta delegacije Francuske i postavljanje spomen-obeležja, koje će svedočiti o prijateljstvu Francuske i Srbije, odnosno Grenobla i Smederevske Palanke.

Marko Lopušina

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More