Velika subota: Pogreb Isusa Hrista i silazak u Ad, dan ličnih promišljanja o svome životu

Foto: Wikipedia
92

Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti, nakon Velikog petka kada je Hrist razapet na Golgoti. I Velika subota, koju je prema verovanju Isus Hristos proveo u Adu, podzemlju, provodi se u molitvi i tišini.

Na Svetu i Veliku Subotu praznujemo pogrebenje Gospoda našeg Isusa Hrista i Njegov silazak u Ad, kojim je ljudski rod prešao u večni život. To je dan ličnih prebiranja, promišljanja o Isusovom životu, o svim događajima i na kraju o svome životu. Stvarnost Isusove smrti treba u nama pobuditi ljubav za druge, dati nam snagu za veću žrtvu i istrajnost u dobru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sveti Josip (@jsveti)

” Tada ću vas sabrati iz svih naroda i skupiti iz svih zemalja, natrag vas dovesti u vašu zemlju. Pokropiću vas vodom čistom da se očistite. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih kumira vaših. Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadiću iz tela vašega srce kameno i daću vam srce od mesa. Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe. I nastanićete se u zemlji koju dadoh vašim ocima, i bit ćete moj narod, a ja ću biti vaš Bog”, reči su iz Svetog pisma.

 

Takođe se se sećamo i blagoobraznog Josifa i Nikodima koji su skinuli Hristovo telo sa krsta, obavili ga platnom, pomazali mirisima i položili u novi grob koji se nalazio u Josifovom vrtu, a grob utvrdili navalivši kamen na vrata.

 

Jutrenje Velike subote u novije vreme ne služi se rano izjutra, već na Veliki petak uveče. Pred Hristovim grobom, uz kađenje i držanje sveća, vrši se slika Hristovog pogreba.

Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje Uskrs – najradosniji hrišćanski praznik i vreme velike radosti za vernike širom sveta.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More