Blagodatni oganj sišao u Hristov grob u Jerusalimu (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit
159

Blagodatni oganj se pojavio u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, a patrijarh jerusalimski Teofil III razdelio ga je sveštenicima Grčke crkve i predstavnicima drugih konfesija, piše Sputnik.

Blagodatni oganj simbolizuje nerukotvorenu svetlost Vaskrsenja Hristova, o kojoj je govorio još apostol Petar, i smatra se svetinjom. Pojava Blagodatnog ognja uoči pravoslavnog praznika Vaskrs, koju prate molitve pravoslavnog patrijarha, sveštenstva i hiljada vernika, i dalje se smatra „čudom silaska Blagodatnog ognja“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Pravoslavni hrišćani okupili su se danas kod crkve Svetog groba u Jerusalimu da bi prisustvovali obredu priziva svetog ognja, koji se tradicionalno održava na Veliku subotu, dan pred Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit)

Broj vernika ove godine daleko je veći nego prošle, jer su ublažene antiepidemijske restriktivne mere vlade Izraela, javlja Rojters.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ariel Schalit

Obred priziva blagodatnog ognja simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista i predstavlja jedan od najživopisnijih događaja u pravoslavnoj uskršnjoj tradiciji.

Obred u Crkvi Svetog groba tradicionalno je svake godine okupljao desetine hiljada vernika na mestu za koje se veruje da je pre 2.000 godina bilo grob Isusa Hrista.

Blagodatni oganj se „priziva“ nakon što se prethodno proveri da u hramu ne postoje bilo kakva zapaljiva sredstva. Zatim sledi molitva “priziv“ Duha Svetoga i kad se pojave beličasto plave varnice u obliku vatrenih loptica, jerusalimski patrijarh prvi prima oganj na svoju sveću i predaje ga ostalima. Vernici tvrde da oganj pri dodiru ne stvara opekotine, niti osećaj toplote.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Na Veliki petak hram se zaključava. Sutradan, na Veliku subotu vrata Hrama se otvaraju i Komisija sastavljena od predstavnika policije, gradskih vlasti i crkvenih velikodostojnika pažljivo pregleda Sabornu crkvu Hristovog groba, gaseći sva svetla, kandila i sveće. Zatim se crkva još jednom pažljivo prekontroliše, da slučajno ne bi ostalo nešto čime bi se mogla zapaliti vatra.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Na mermernu ploču Hristovog groba komisija ostavlja komadiće vate, neupaljeno kandilo i patrijarhov molitvenik sa zlatnim listićima. Ulazna vrata zapečate se ogromnim voskom. Patrijarh sa pratnjom stiže oko 13 časova. Komisija pažljivo pregleda i samog patrijarha, kako bi se uverili da nema sakrivenu šibicu ili neki drugi predmet kojim se može zapaliti vatra. Kada uđe u crkvu Hristovog groba, patrijarh klekne lagano prelazeći vatom po mermernoj ploči Groba, izgovarajući molitve za dolazak Blagodatnog ognja.Tu su još i četiri snopa od po 33 sveće, koliko je trajao Hristov ovozemaljski život, ali i koliko je časova proteklo od Isusove smrti do njegovog Vaskrsenja.

Blagodatni oganj prvo zapali snopove sveća u patrijarhovoj ruci, koji ih potom daje predstavniku Jermena, a zatim i sam izlazi iz crkve i omogućuje vernicima da sa tog plamena zapale svoje sveće. Od ruke do ruke ova sveta vatra se za brzinom munje raširi hramom.

Izvor Sputniknews.com, Naši u svetu, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More