Patrijarh Porfirije: Verujem u zajednički život Srba i Albanaca na KiM

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
110

Duboko verujem da će se pre ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu i Metohiji, kaže patrijarh SPC Porfirije uz ocenu da se u ovom trenutku oko KiM prepliću ””razni veliki interesi”” koji, kako kaže, na ljude na KiM gledaju kao na predmete, a na samo Kosovo kao ””bezdušnu teritoriju””.

””Za nas je Kosovo nešto sasvim drugo””, poručio je patrijarh u intervjuu za Radio Beograd 2.

Na pitanje kako vidi budućnost srpskih kulturno-istorijskih spomenika na KiM, patrijarh ističe da to zavisi samo od nas, bez obzira na razne vektore spoljašnje, koji bi hteli nešto drugo, ali i da zavisi od našeg odnosa prema KiM i našeg doživljaja Kosova.

Ako ga, dodaje, doživljavamo samo kao neku teritoriju i mit, onda na tom planu vi možemo biti gubitnici i pobednici, trenutni ili konačni.

Mnoge će podsetiti na patrijarha Pavla, fotografija patrijarha Porfirija koja je oduševila Srbiju (FOTO)

””Ali, ako doživimo Kosovo iz same njegove prirode i perspektive, onda ćemo razumeti da je Kosovo zaista zavet i samim tim neraskidivo vezano za identitet našeg postojanja””, naveo je patrijarh.

Konstatuje da u ovom trenutku, ne samo da je teško našem narodu na KiM i sa narodom, i monasima i monahinjama, ali da duboko veruje da će se pre ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu.

Ističe da je važno da se razgovara i da se dođe do mogućnosti da se smirenim tonovima razgovara i da pokušamo još više jedni druge da upoznamo i razumemo međusobne argumente.

””Sigiran sam da ćemo, ako budemo imali takvo raspoloženje, pre ili kasnije doći do situacije u kojoj ćemo moći da živimo zajedno, gde ne moramo biti kao rođena braća, ali sam siguran da ćemo moći da budemo kao dobre komšije””, naveo je patrijarh.

Na pitanje o napadima na igumana Visokih Dečana Savu Janjića, patrijarh Porfirije je naveo da je to ”” i tragično i smešno”” i da je Janjić pokazao širinu, otvorenost i demokratski odnos prema svakoj situaciji i prema svim ljudima.

Ocenio je da se radi o najbanalnijem politikanstvu koje se, kako kaže, ne može pretvoriti u neku realnu situaciju, koja bi na bilo koji način od oca Save stvorila nešto drugo.

””On je čovek hrišćanin, čovek Jevandelja i lično znam da apsolutno nikada nije imao različit odnos brige između ljudi, bilo da se radi o Srbima, Albancima, Romima, ili ne znam kom čoveku. Uvek je bio spreman u najvećoj mogućoj meri da bude otvoren i da bude koliko god je moguće od pomoći svima””, naveo je Porfirije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More