Deca i omladina Eparhije austrijsko-švajcarske pesmom čestitali Vaskrs (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen Nina Sofronski
57

Ovogodišnji pravoslavni Vaskrs u Austriji, drugu godinu zaredom, ponovo je u znaku pandemije kovid-19, pre svega zbog važećih epidemioloških mera i načina proslave u najužem krugu porodice.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, za razliku od prošlogodišnjeg Vaskrsa, služene su praznične liturgije u prisustvu, prema epidemiološkim merama, ograničenog broja vernika.

Kako bi što veći broj vernika mogao da prisustvuje prazničnoj liturgiji, na primer, u Sabornom hramu “Sveti Sava” u Beču služene su tri praznične liturgije.

U cilju da vaskršnji duh dosegne do što više domova svojih vernika Eparhija austrijsko-švajcarska objavila je, preko društvenih mreža, čestitku za Vaskrs kratkim video snimkom dečijih horova.

Dečiji horovi koji deluju u brojnim crkvama ove eparhije, koja pored Austrije I Švajcarske, pokriva I Maltu I Italiju, a koju vodi vladika Andrej, od Beča i Ciriha, do Trsta i Valete, preneli su pesmom radost Vaskrsa.

Pošto zbog epidemijskih mera na nedeljnoj uskršnjoj liturgiji nije bilo nastupa horova odlučeno je da se na ovaj način pokaže da njihov rad, trud i vera i u ovakvim uslovima ima smisla.

Rad sa mladima organizuje Eparhijska kancelarija za decu i omladinu, horove je pripremao veliki tim dirigenata i ljudi pri crkvi, a muzički rukovodilac čitavog projekta je profesorka Nina Sofronski-Tasić.

Korona virus promenio je i način proslave Vaskrsa kod naših građana u Austriji.

Zbog oštrih mera prilikom ulaska u Austriju veliki broj građana našeg porekla bio je prinuđen da ostane u Austriji i tu proslavi najradosniji verski praznik.

Zbog zabrane okupljanja, ovaj praznik proslavlja se u užem porodičnom krugu, ponovo bez mogućnosti da se radost praznika podeli sa prijateljima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More