Koje zemlje su uvele povlastice za vakcinisane i kakve?!

Evo kakve povlastice čekaju vakcinisane u ovim zemljama!

Foto: Tanjug (AP Photo/Martin Meissner)
1,370

Pandemija korona virusa traje više od godinu dana, a tek sa pojavom vakcine pojavila se nada će se život vratiti u normalu jednog dana. Iako još nijedna zemlja nije uspela da vakcinište celokupno stanovništvo, u pojedinim državama sada se već polako govori o tome kakve povlastice bi mogli da dobiju građani koji su primili obe doze vakcina, prenosi “Nova.rs”.

Mađarska

Mađarska je najavila da će do sredine ove nedelje vakcinisati 40 odsto stanovništva i sve više i više otvoriti ekonomiju, a od sledeće nedelje vlasnici vakcinacionih sertifikata mogu da idu u hotele, restorane u zatvorenom, bioskope, teretane, sportske događaje, banje i ostala mesta, izjavio je premijer Viktor Orban.

„Sa četiri miliona vakcinisanih, otvorićemo veliki broj delatnosti za one koji imaju vakcinacione kartice“, rekao je Orban.

Broj hospitalizovanih i broj pacijenata na respiratorima je pao, s obzirom da Mađarska prolazi kroz jedan od najbržih vakcinacionih programa u EU. Mađarska koristi zapadne, ali i kineske i ruske vakcine, zbog čega je bila na meti kritika, jer te vakcine još nisu dobile odobrenje Evropske unije. Orban kaže da ga brojke opravdavaju.

Nemačka

U dokumentu u koji je imao uvid javni servis ARD, predviđeno je da vakcinisani i oni koji su preboleli Kovid-19, budu izuzeti od ograničenja koja nameće Zakonu o zaštiti od infekcija, te da im se olakša svakodnevni život, prenosi DW.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Probst, file)

U dokumentu se citira zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koh u kojem se kaže da vakcinisani protiv koronavirusa i oni koji su preboleli Kovid-19 poseduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji imaju negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mera za one koji su vakcinisani i za one koji su preboleli Kovid-19.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan, koji je ovu mogućnost najavio još pre nekoliko nedelja, rekao je da se u raspravama unutar vlade pominjalo ukidanje mera samoizolacije za one koji su vakcinisani, a koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inostranstva. Olakšanja bi moglo biti i tamo gde se traži negativni korona-test, poput odlaska kod frizera, odlaska u kupovinu ili u ugostiteljske objekate – kada budu ponovno otvoreni.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Probst, file)

„Puna zaštita od vakcine bi mogla u potpunosti osloboditi obaveze testiranja“, rekao je ministar zdravlja.

Međutim ministar privrede Peter Altmajer kaže da to moglo bi da potraje.

„Trenutno je oko 20 posto građana primilo prvu vakcinu. Ne verujem da bi olakšanja moglo biti pre juna ili jula“, rekao je Altmajer u subotu.

Austrija

Na vanrednom zasedanju, Nacionalno veće austrijskog saveznog parlamenta trebalo bi u ponedeljak da donese odredbu kojom bi svima koji su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa ili su u potpunosti vakcinisani bile omogućene povlastice. Reč je o otvaranju restorana, kafića i ostalih ugostiteljskih objekata, hotela i prenoćišta te kulturnih i sportskih priredbi.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Florian Schroetter

Kao „ulaznicu“ za navedene objekte i događaje, kao i za odlazak kod frizera i korišćenje drugih uslužnih delatnosti iz oblasti nege, do sada je bilo obavezno pokazati negativni test na koronavirus. Sada bi to moglo da se promeni i vakcinisane osobe bi mogle da budu izuzete od te obaveze.

Izuzetak od obaveznog testiranja, kako stoji u predlogu, važio bi za vakcinisane sa prvom dozom vakcine nakon 22 dana od prijema vakcine, te za u potpunosti vakcinisane osobe šest meseci nakon što su primile drugu dozu vakcine. Takođe se navodi da se vremenska ograničenja vezana uz trajanje zaštite od vakcine mogu menjati zavisno od rezultata naučnih istraživanja.

Foto: Tanjug (AP Photo/Florian Schroetter)

Dodaje se kako bi sledeća „olakšica“ za vakcinisane mogla bi da bude oslobađanje obaveznog predočavanja negativnog testa kao i samoizolacije nakon povratka iz inostranstva.

Amerika

Tokom većeg dela prošle godine građanima SAD je savetovano da nose maske na otvorenom ako su međusobno udaljeni manje od dva metara, ali Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je nove smernice. U uputstvu CDC-a se navodi da ljudi koji su potpuno vakcinisani ne moraju da nose maske tokom aktivnosti na otvorenom prostoru kada su sami ili sa članovima svog domaćinstva. Takođe mogu da idu bez maske i na manja okupljanja na otvorenom sa potpuno vakcinisanim ljudima.

Izrael

Nakon uspešno sprovedene imunizacije, Izraleci više ne moraju da nose zaštitne maske na otvorenom. U zatvorenim prostorima gde se dolazi u kontakt s osobama van domaćinstva, potrebno je nositi masku, ali stručnjaci misle da bi za mesec dana ta obaveza mogla biti ukinuta.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More