Dobiju 20 franaka džeparca i šalju ih u druge gradove širom EU: Kako je ŠVAJCARSKI GRAD rešio problem BESKUĆNIKA?!

Muko moja pređi na drugoga: Ukoliko prekrše ugovor beskućnici mogu biti i deportovani!

Foto: Unsplash
50

Uprkos tome što je jedna od najbogatijih zemalja, Švajcarska ipak nije imuna na problem beskućnika.

Studija iz 2019. pokazala je da u Bazelu, trećem najnaseljenijem gradu u zemlji, 100 ljudi živi po ulicama, a još 200 spava kod prijatelja ili polaznika, prenosi “Kurir”.

U pokušaju da reši taj problem, Bazel je smislio neobičnu taktiku – slanje beskućnika u druge evropske gradove. Lokalni list “20 minuta” navodi da zvaničnici nude beskućnicima vaučere za putovanje u bilo koju destinaciju u Evropi uz džeparac od 20 franaka.

Foto: Unsplash

Iako svi beskućnici mogu da se prijave za vaučer i novac, moraju da potpišu ugovor da se neće vratiti u Bazel i Švajcarsku neko vreme, dok će oni koji prekrše ugovor biti deportovani.

Ovo nije prvi put da su švajcarske vlasti pribegle merama koje su šokirale mnoge. Pre nekoliko godina, 2014, zvaničnici Ženeve kaznili su beskućnicu sa 500 franaka jer je prosila po ulici. Evropski sud za ljudska prava kasnije je odbacio tu presudu i naredio gradu da ženi plati 1000 franaka nadoknade.

Vlasti kantona Vod su 2016. zbranile prosjačenje i ta zabrana, uprkos kritikama javnosti i brojnim pokušajima aktivista da se ukine, je i dalje na snazi.

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More