Uskrs u Pomoravlju: Crveno jaje kraj moštiju kneza Lazara (FOTO)

FOTO: TANJUG/ DUSAN ANICIC
32

Ponoćnim i jutarnjim uskršnjim liturgijama i čitanjem poslanice patrijarha Porfirija, počelo je obeležavanje uskrsnuća Isusa Hrista u hramovima Pomoravlja, Resave i Levča.

FOTO: TANJUG/ DUSAN ANICIC

Liturgije su služene uz primenu mera protiv virusa korone, a vernika je manje, nego u vreme kada nije bilo pandemije korona virusa.

Patrijarh srpski Porfirije služio Vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu

Posebno svečano je bilo u crkvama srednjovekovnih manastira u ovom delu Srbije: Ravanice, Kalenića, Jošanice, Miljkovog manastira, gde se po tradiciji za Uskrs “kada je normalno vreme” okupljao veliki broj vernika, rekli su Tanjugu sveštenici.

Pozdravlajući se sa Hristos vaskrse i Vaistinu vaskrse, vernici su u hramovima, kraj ikone Isusa Hrista, ostavljali crvena oslikana jaja – simbol zaštite ljudi, novčanice, flaše crvenog vina i “zejtina”, “peškire”, prolećno cveće… U crkvi manastira Ravanice vernici su crvena jaja ostavljali pored moštiju kneza Lazara, a u crkvi manastira Manasije na grobu despota Stefana Lazarevića.

Popodne, u 17 sati, u crkvi Svetih Petra i Pavla u Jagodini “Pashalno večernje” služiće vladika šumadijski Jovan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More